Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver rehabilita la seva església

Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver, centre de la xarxa Jesuïtes Educació, ha finalitzat aquesta tardor la rehabilitació de l’església, un edifici que va ser construït l’any 1961 i que, per la seva qualitat arquitectònica, ha estat inclosa dins el registre de la fundació DoCoMoMo, que s’encarrega d’inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern.

L’església del centre educatiu és un dels 16 edificis que la fundació té catalogats a la demarcació de Lleida. Les obres, que s’han dut a terme al llarg de quatre mesos, han estat dirigides per l’arquitecte lleidatà Josep Maria Puigdemasa i han permès millorar el confort, la seguretat, l’eficiència i estalvi energètic de l’espai.

La intervenció ha consistit, entre altres actuacions, en millorar la solució de suspensió i les prestacions del fals sostre, millorar l’aïllament tèrmic i el sistema de climatització de l’espai, canvi de l’enllumenat amb la substitució de les làmpades existents per unes de led que suposaran una reducció del consum d’energia i facilitar la neteja dels vitralls i el desmuntatge dels elements i la seva possible reutilització o reciclatge en un futur.

"Un espai on ens sentim comunitat que celebra i prega junta"

La directora de Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver, Lourdes Torrelles, destaca que “l’Església és un espai molt especial per a nosaltres, és el centre neuràlgic de la nostra escola, un espai on ens sentim comunitat que celebra i prega junta”.

Per la seva banda, Puigdemasa explica que “es tracta d’una arquitectura rigorosa, sòbria i austera, resolta interiorment i exterior amb maó massís cara vista. La planta de l’església parteix de la configuració típica d’església d’una nau amb absis de planta semicircular, si bé amb unes importants aportacions en el tractament de la llum natural, de les superfícies que defineixen l’espai, de l’estructura emprada, de les condicions acústiques, etc., que la converteixen en una obra singular”.

La llum zenital dels finestrals que banya i il·lumina l’espai, presenta un gradient de colors que va del blau al daurat i de menys a més dimensió en direcció al presbiteri. L’arquitecte remarca també el
recurs geomètric usat en l’especejament dels vitralls i les baranes, així com el detall en el disseny del mobiliari i els elements escultòrics.

Inauguració de la rehabilitació, el 16 de desembre

Per celebrar la rehabilitació de l’església, divendres 16 de desembre, s’ha organitzat un acte lúdic i cultural obert tant a les famílies amb alumnes al centre com a persones externes. La celebració començarà a les 19.00 hores amb un concert de l’arpista lleidatana Berta Puigdemasa i alumnes de l’escola. I finalitzarà amb una xocolatada i la ballada dels Diables Saltimbankis.

L’entrada a l’acte és gratuïta amb inscripció prèvia que es pot formalitzar a la web del centre.

Docomomo (Documentation and Conservation of buildings, sites and neighbourhoods of the Modern Movement) es correspon amb una organització internacional creada en 1990 amb l’objectiu d'inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern. La Fundació Docomomo Ibèric, amb seu a Barcelona, coordina la consecució d'aquests objectius a Espanya i Portugal. Des de l'inici de les seves activitats, el 1993, Docomomo Ibèric ha dut a terme nombroses iniciatives de documentació i estudi del patrimoni modern en els territoris ibèrics que s'han concretat en bases de dades en línia, publicacions, exposicions, congressos, rutes d'arquitectura i campanyes de protecció d'edificis, entre altres.