IQS dedica un Simposi a l'Any Ignasià

Celebrar el 500 aniversari de la conversió de Sant Ignasi ha estat l’objectiu principal del 23è Simposi IQS que, amb el títol "Ferida i Condició Humana”, ha organitzat la Càtedra d’Ètica i Pensament Cristià IQS, i que ha reunit a tota la comunitat universitària.

La ferida com a constitutiva de la condició humana ha estat la temàtica principal sobre la qual han girat les diferents ponències de l’acte, que ha servit també com a oportunitat per a fer balanç, aprenentatges i projecció del llegat ignasià.

Pot semblar una contradicció celebrar la ferida. Però, el ponent Xavier Melloni, jesuïta, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió, ha clarificat aquesta discordança durant la primera ponència, “La ferida d’Ignasi i la nostra ferida”. A través de l’explicació de la vida de Sant Ignasi en ser ferit, la seva necessitat de reconeixement, el seu sentiment de culpa i de la seva coixesa, entre altres aspectes, l’expert ha afirmat que “tant la ferida com la malaltia, si se sap acompanyar, esdevé una experiència iniciàtica”.

En aquesta línia, i seguint amb el lema dels 500 anys de la seva conversió, “Veure noves totes les coses en Crist”, Melloni, sj ha comentat que Sant Ignasi va veure noves totes les coses gràcies al fet d’anar al cor de la seva ferida, d'aprofundir en la seva ferida. “I tenir el coratge de fer-ho és el que estem celebrant aquest any”, ha finalitzat el ponent.

Per a “Com acompanyar la ferida que constitueix la nostra condició humana?” s’ha comptat amb la participació de la Dra. Begoña Roman, professora de Filosofia a la UB i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. El concepte de vulnerabilitat ha estat el punt de partida, “tret característic del qual mai ens podem alliberar com a condició humana, entre altres motius, perquè som éssers dependents”, per donar resposta a la pregunta-títol de la ponència, en la que l'estabilitat i la capacitat són clau, així com la generació de vincles i la importància de la comunitat.

Aprenentatge Ignasià Experiencial, per un món millor

La darrera ponència del 23è Simposi IQS ha estat “Recrear l’espiritualitat ignasiana avui”, de la mà del Dr. Llorenç Puig SJ, professor de la Càtedra d’Ètica i Pensament Cristià de l’IQS, qui ha centrat la seva intervenció en la pedagogia i en l'espiritualitat ignasiana per explicar “l’acompanyament d’aquesta espiritualitat a les Ciències i a la cura de la casa comuna”, caracteritzada per tenir una mirada cap al món positiva i compassiva.

El ponent ha parlat de l’interès per l’educació de Sant Ignasi, de la necessitat d’entendre la complexitat del món i l’ésser humà. Educació i recerca tenen un paper molt important. “I en aquest aprenentatge, l’experiència i els debats són clau. Però, l’experiència incorpora aspectes cognitius i afectius, no solament és quelcom intel·lectual, sinó experiencial, que ens fa portar les coses a l’acció. Ens porten a la pregunta i jo que puc fer”, ha afirmat el Dr. Llorenç Puig.

Així, l’Aprenentatge Ignasià Experiencial inclou la formació integral de les persones, que creixin en les seves potencialitats intel·lectuals i que siguin agents de canvi d’un futur esperançador, per un món millor.

El 23è Simposi "Ferida i Condició Humana” forma part dels actes organitzats a IQS  per celebrar Ignatius 500, l’Any Ignasià que se celebra per commemorar el cinquè aniversari de la conversió del fundador de la Companyia de Jesús.