IQS acull el IV Workshop d’UNIJES sobre transformació digital a les universitats

Plantejar la transformació digital a les universitats jesuïtes des d'una mirada ètica que permeti reforçar la seva missió i identitat específiques ha estat el tema tractat en el IV Workshop d’UNIJES Transformació Digital: Reptes i Oportunitats per a les Universitats Jesuïtes, en el qual s'ha debatut sobre digitalització, experiència universitària, intel·ligència artificial, competències laborals i ètica.

L'esdeveniment, celebrat a IQS, centre de la xarxa UNIJES a Barcelona, ha comptat amb la intervenció de Don Heider, director del Markkula Center, Universitat de Santa Clara (Califòrnia), qui ha parlat de la importància de l'ètica en el desenvolupament de la intel·ligència artificial. A continuació, ha tingut lloc una taula rodona, moderada per Jordi Cuadros, responsable d'Innovació Docent d’IQS, i en la qual han intervingut Alex Rayón, vicerector de Relacions Internacionals i Transformació Digital de la Universitat de Deusto; José María Ortiz, vicerector d'Organització i Transformació Digital de la Universitat de Comillas; i Javier Nó, vicerector d'Evolució Digital de la Universitat de Loyola.

L'impacte de la intel·ligència artificial en el mercat laboral és un dels principals reptes als quals s'enfronta l'educació superior en els pròxims anys, convertint-se en “la nostra companya de viatge”, en paraules d'Ortiz. Això portarà un canvi continu del perfil d'empleat que busquin les empreses, per la qual cosa el model d'aprenentatge actual haurà de canviar: “És clau reduir la distància entre la destresa digital dels treballadors i el que oferim a les universitats”, ha sentenciat el vicerector de Comillas, qui ha afegit que “ha de canviar la cultura organitzacional i habilitar en competències tecnològiques a tot el personal”.

Intel·ligència artificial i dimensió ètica

“És de summa importància que les persones que desenvolupen la intel·ligència artificial tinguin coneixements d'ètica”, ha afirmat Don Heider, Chief Executive al Markkula Center For Ethics de la Universitat de Santa Clara, a la ponència inicial de la jornada, en la qual ha presentat els principals riscos de la intel·ligència artificial.

Més enllà de les fallades tècniques i possibles problemes amb la transparència i privacitat de les dades dels usuaris, un dels riscos més perjudicials és el biaix que queda gravat en l'algorisme per la persona que l'ha programat: “Hi ha hagut casos d'intel·ligències artificials que no reconeixen una cara humana com una persona, sinó com un objecte, simplement perquè era d'una altra raça i l'algorisme no el contemplava”. D'aquí ve que la incorporació de la dimensió ètica en el procés de presa de decisions i de disseny ofereixi un millor resultat.

UNIJES és la xarxa de centres universitaris vinculats a la Companyia de Jesús a Espanya, que compta amb més de 46.500 estudiants i participants en els seus programes de formació, més de 4.300 professors i 1.012 investigadors.