Interrogants i reflexions a l'entorn del disseny d'espais religiosos

El 29 de juny es va presentar a la llibreria Claret de Barcelona el llibre "Cap a una arquitectura de l'esperança. L'espai religiós contemporani a la recerca de sentit" de l'arquitecte i teòleg Eloi Aran. Hi van participar dos arquitectes jesuïtes, Pau Vidal i Bert Daelemans, que han col.laborat al llibre.

L'obra, com va explicar l'autor, és fruit de la seva doble condició d'arquitecte i teòleg, i, per tant, posa en diàleg aquestes dues qüestions, tasca no sempre senzilla. Maria del Mar Galceran, membre de la Fundació Joan Maragall, va ser l'encarregada de presentar l'autor i, confessant el seu desconeixement sobre el món de l'arquitectura, va reconèixer l'interès que li ha despertat la lectura del llibre, per les preguntes que genera i les propostes que apunta, a l'entorn dels reptes del disseny dels espais religiosos contemporanis.

L'autor va assenyalar alguns d'aquests interrogants, intuïnt també algunes respostes. "L'arquitectura religiosa no es pot complaure en ella mateixa", considera, "sinó que ha d'apuntar al transcendent, i això vol dir cap a l'esperança i cap a la justícia". També va advertir que el disseny d'un espai religiós com un centre parroquial pot condicionar com serà la vida d'aquella comunitat cristiana i la relació amb el seu entorn. 

El llibre està escrit en format epistolar. Els destinataris de les cartes que escriu l'autor són dos arquitectes i jesuïtes, Bert Daelemans i Pau Vidal, que comparteixen amb ell aquesta doble faceta d'arquitectes i teòlegs. Les seves cartes de resposta estan també recollides al llibre. Daelemans va insistir en que "els espais religiosos són llocs on s'ha d'entrar, trobar-se, celebrar, compartir..." És, per tant, la comunitat, la que s'ha de fer propi l'espai i és així com troba sentit. En la mateixa línia es va manifestar Pau Vidal, que va dir que "l'arquitectura religiosa hauria d'estar en mans de la comunitat perquè si l'espai no respon a les seves necessitats, serà un espai buit". Vidal considera també que "l'arquitectura no pot ser intocable, sinó que hem d'oferir flexibilitat" i per això, a l'hora de projectar una església o un espai religiós, cal conèixer la comunitat, les seves necessitats, la seva manera de celebrar... D'altra banda, Pau Vidal va apuntar com les esglésies han estat dissenyades per a celebrar l'Eucaristia i, tot i la centralitat de l'Eucaristia per a les comunitats cristianes, es preguntava si no cal pensar també què passa més enllà de l'Eucaristia i si es poden dissenyar espais que s'adaptin, també, a altres moments i celebracions de la comunitat.

El llibre "Cap a una arquitectura de l'esperança. L'espai religiós a la recerca de sentit" d'Eloi Aran ha estat publicat per Pagès Editors. L'autor és col.laborador de la web de pregària de la Companyia de Jesús, www.pregaria.cat