Fa tot just quatre mesos, que en la seva darrera visita a Barcelona, el jesuïta català Agustín Goytisolo, ens parlava il·lusionat de la "revolució pacífica" de la que estava sent testimoni a Burkina Faso. A finals de 2014, el moviment ciutadà va aconseguir derrocar un govern corrupte i iniciar un procés de transició, amb l'anhel de garantir un futur millor i amb més justícia social. Les notícies que ens feia arribar, però, fa tot just uns dies, són ben diferents, després de la presa de control del govern per part d'un grup de militars de la guàrdia de l'antic president Blaise Comparé, el 16 de setembre. "Un cop d'estat", lamenta Agustín Goytisolo, "que talla en sec el procés de les eleccions que es preparaven per al proper 11 d'octubre".
Els militars colpistes van arrestar el president de la transició, Michel Kafando, que va ser alliberat divendres passat. El general Diendéré es va autoproclamar com a president. L'estat d'ànim, ens explica el jesuïta català és de consternació general i la voluntat de la societat civil és fer front a aquest cop d'estat. Ja s'han produït manifestacions i enfrontaments als carrers, amb víctimes, i es tem que la situació pugui empitjorar. "Pot ser que esclati una sublevació popular com la que hi va haver l'octubre passat, però aquesta vegada amb conseqüències pitjors". Per a Goytisolo, que treballa a Burkina Faso des de fa 10 anys, representa un retrocés per al país, que tindrà greus efectes per l'economia i, especialment, per a la població més pobre i vulnerable. De moment, ens explica, ja hi ha dificultats per aconseguir aliments i carburant. "Em sento com si m'hagués traslladat anys enrera, quan vivia al Txad durant la guerra civil".
També l'equip de l'ONG Oxfam, que treballa a Burkina Faso des de 1990, està valorant la situació, a l'espera de l'evolució dels esdeveniment. "Després de 27 anys de la presidència de Blaise Campaore, la població estava disposada a prendre el control del seu propi destí perquè la seva veu fos escoltada en un país que garantís un futur millor per als seus ciutadans", afirma Omer Kaboré, director d'Oxfam a Burkina Faso. "Ara, el país s'enfronta a la incertesa i no sabem què pot passar".
Goytisolo suma més de 45 anys de dedicació al servei pastoral i a la promoció humana al continent africà. Va ser destinat al Txad el 1968 amb altres companys jesuïtes i des de 2005 és a Burkina Faso on dirigeix el Centre d'Espiritualitat "PAAM Yôodo", situat a la capital, Ouagadougou, i impulsa diversos projectes de suport a la població com un programa de microcrèdits per a mares de família o l'atenció a persones portadores del virus VIH, perquè puguin seguir el tractament amb antiretrovirals correctament.