Ha mort el P. Adolfo Nicolás, que va ser Superior General de la Companyia de Jesús

El dimecres 20 de maig ha mort a Tòquio (Japó) el P. Adolfo Nicolás, jesuïta espanyol que va ser Superior General de la Companyia de Jesús entre els anys 2008 i 2016. El P. Nicolás tenia 84 anys.

Va néixer a Villamuriel de Cerrato (Palència) el 1936, i va entrar al noviciat del jesuïtes d’Aranjuez el 1953. Amb 24 anys va ser destinat al Japó. Des d’aquell moment fins a la seva elecció com a Superior General, el 2008, va treballar a l’Àsia, sobretot al Japó i Filipines, en diversos càrrecs, entre ells el de Provincial de Japó durant la dècada dels 90, o el de moderador dels Provincials Jesuïtes de l’Àsia Oriental i Oceania. També va treballar amb població immigrants i desfavorida a Tòquio.

El 2008, després de la renúncia del P. Peter-Hans Kolvenbach, va ser elegit per la Congregació General 35 com a Superior General dels jesuïtes. Al seu generalat va aportar el seu coneixement i sensibilitat per les cultures orientals, l’espiritualitat en diàleg amb altres religions, i va reafirmar el compromís prioritari per la promoció de la justícia i la reconciliació.

Al llarg d’aquests anys va liderar un treball d’intensa reestructuració dels províncies jesuítiques europees i americanes i, sobretot, va insistir repetidament en la necessitat de combatre la superficialitat, treballant des de la profunditat i la creativitat. Al llarg del seu govern va animar els jesuïtes a redescobrir la dimensió universal de la Companyia de Jesús i a impulsar la col·laboració amb altres, creients o no. Alguns dels accents del seu generalat van ser el treball en favor dels més desfavorits, l’ecologia, la reconciliació i el treball per la pau com a principis irrenunciables, o l’educació dels joves.

El 2014, a l’edat de 78 anys, va anunciar la seva voluntat de presentar la renúncia, i ho va fer davant la Congregació General 36, celebrada a Roma el 2016. Després va tornar a Àsia, primer a Filipines i després al Japó, on ha residit fins ara.

Se l’ha definit com un home marcat per la seva llarga trajectòria a l’Àsia i el contacte amb la cultura i les religions orientals: ecumènic, compromès amb el diàleg interreligiós i entre cultures. De la seva personalitat s’ha reconegut sempre la seva gran obertura, senzillesa i intel·ligència.

El P. Adolfo Nicolás i Catalunya

Adolfo Nicolás va passar part de la seva infància a Catalunya. Entre 1946 i 1950 va viure sobretot a Barcelona i durant un breu període a Roquetes (Tarragona). A finals de l'any 2008, poc després de ser nomenat Superior General de la Companyia de Jesús va visitar Catalunya, i en una entrevista al setmanari Catalunya Cristiana, parlava així de la seva infància: "Barcelona m'ha influit molt més del que puc descriure. Vaig viure a Barcelona els “anys màgics" com Joseph C. Peirce, el gran educador americà anomena l'edat aque va dels 7 als 11 anys. Quantes vegades no m'he trobat a mi mateix dient-me “Això ho fas pel què tens de català". Sempre m'he sentit orgullós d'haver crescut a Barcelona". 

Més informació: