La matinada de dissabte 28 de desembre ha mort a Sant Cugat Antoni Blanch i Xiró, jesuïta i escriptor, professor de Literatura i crític literari. Tenia 89 anys d'edat i en feia 70 que era jesuïta.
Nascut a Barcelona el 1924, va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús l'any 1943. Posteriorment va estudiar Filosofia a Sant Cugat i a Londres, i Teologia a Bèlgica. L'any 1955 és ordenat sacerdot. Els estudis i el doctorat en Literatura els fa a París, a la Sorbona. Durant 40 anys va ser professor de Literatura comparada a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Pontificia de Comillas (Madrid), de la que també va ser degà.
Paral.lelament a la docència, va exercir una tasca continuada com a crític de literatura i de cultura a diverses publicacions, especialment a les revistes “Razón y Fe” i “Reseña de Literatura y Espectáculos”, de la qual va ser fundador, el 1964, i primer director fins el 1976. Era membre del Pen Club espanyol, de l’Associació Internacional de Crítics Literaris i de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris, que va presidir de 1987 a 1991. Entre les seves obres, cal esmentar La trascendencia lírica: Rilke, Eliot, J.R.Jiménez (Madrid 1971), El hombre imaginario. Una antropología literaria (Madrid 1995).
Antoni Blanch residia actualment al centre Borja de Sant Cugat del Vallès, centre del que en va ser superior entre els anys 2007 i 2010. L'actual superior dels jesuïtes a Sant Cugat, el Francesc Xicoy, n'ha destacat la seva amabilitat i bondat, així com la seva capacitat d'entaular relació amb les persones. En la mateixa línia, el Pere Borràs, superior dels Jesuïtes a Barcelona, el defineix com a "home de cultura i d'esperit molt obert". Llorenç Puig, jesuïta i director del centre Cristianisme i Justícia, del que formava també part Blanch, destacava el seu papaer en el diàleg fe i cultura. Precisament en aquesta línia, l'any 2003 presentava a Barcelona El espíritu de la letra. Acercamiento creyente a la Literatura, obra en la que posava de relleu el valor humanitzador i el potencial transcendent que posseeixen les creacions literàries, recollint una sèrie d’estudis monogràfics sobre autors antics i moderns, i també sobre alguns fenòmens culturals contemporanis.
Entre les diverses iniciatives i entitats amb les que ha col·laborat, recentment coordinà el cicle "Llibres que marquen època", organitzat conjuntament per la Fundació Joan Maragall i el centre d'estudis Cristianisme i Justícia. La seva última publicació ha estat "Lleó Tolstoi, un profeta polític i evangèlic", quadern del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, del febrer del 2013.