Generant noves oportunitats

El passat mes de desembre set persones migrants que havien estat en situació d’irregularitat administrativa van poder començar a treballar en entitats del Sector Social de la Companyia de Jesús a Catalunya. A través de la  línia ACOL, una subvenció de la Generalitat, que facilita els recursos econòmics per a les contractacions, es van poder tramitar les ofertes laborals necessàries per tal que persones que portaven més de tres anys en territori nacional, poguessin accedir a una feina regular i acompanyada. Un pas fonamental que els obre la porta a poder tenir una vida digna, com a ciutadans de ple dret. 

A Catalunya es calcula que hi ha prop de 100.000 persones en situació irregular i a tota Espanya aquesta xifra s’eleva, segons la majoria d’estimacions, al mig milió de persones. Una situació ben dramàtica que aboca a centenars de milers de persones d’origen immigrant a viure precàriament, de l’economia submergida i sovint sense poder accedir als serveis bàsics. En el nostre context, molt marcat per una llei d’Estrangeria que convé reformar a fons o simplement derogar, l’arrelament social és una de les poques escletxes del sistema que permet a les persones migrants de mirar d’aconseguir un primer permís de residència i treball.

La Fundació Migra Studium va donar suport en la selecció i preparació de cinc dels candidats i Arrels Sant Ignasi, a Lleida, a dos més. Les persones regularitzades s’han incorporat en tasques de manteniment, recepció, banc d’aliments, activitats de monitor de lleure, cura de l’hort i suport als diversos projectes.

Aquesta és una acció conjunta del Sector Social dels Jesuïtes a Catalunya que persegueix, en primer lloc, donar oportunitats a persones en situació de vulnerabilitat i demostrar de manera ben concreta que és possible que les persones migrants puguin sortir de la irregularitat. A més, la incorporació d’aquests treballadors als equips ofereix un suport addicional a les entitats, que en aquests moments de crisi social i econòmica estan rebent un increment de sol·licituds de suport. I, per últim, crear una cultura de treball compartit que ens permeti consolidar una acció més integral i àmplia com a Sector.

Actualment ja s’està tramitant una nova convocatòria d’aquest programa, amb la participació de totes les entitats del Sector.