En els últims anys s’ha popularitzat parlar de coaching. Però la pràctica de l’entrenador que acompanya en una exercitació interior té una història de segles, a través de l’acompanyament espiritual, un terme que comprèn la persona en tota la seva globalitat. Per donar resposta a la necessitat de formació en l'acompanyament en la seva doble dimensió espiritual i psicològia, la Fundació Vidal i Barraquer, en col·laboració amb Cristianisme i Justícia i l'Escola Ignasia d'Espiritualitat van posar en marxa el Postgrau d’Acompanyament Espiritual (PAE), que arriba ara a la seva sisena edició, sota la direcció dels jesuïtes Jordi Font, psiquiatre i Josep Rambla, teòleg.
Acompanyar algú suposa, també, acompanyar-se un mateix, en tant que a través del contacte en profunditat amb una altra persona sorgeixen vivències, emocions profundes que estaven aquí i que emergeixen amb força quan fem un acompanyament. Per això, qualsevol acompanyament suposa estar atent i aprofundir en un mateix. El PAE fa possible aprofundir en aquesta tasca d’acompanyament a través de tres grans eixos: classes teòriques en forma de taules rodones i seminaris, el grup d’anàlisi de les experiències, i la tutoria personalitzada.
El Postgrau s'adreça especialment a totes aquelles persones que per la seva situació personal o per la seva dedicació professional, acompanyen altres persones, com per exemple els qui treballen en l'àmbit de la salut o de l'educació. Al llarg dels dos anys que dura el Postgraus, amb sessions mensuals, es parlarà de què és i com s'expressa l'experiència espiritual i s'aprofundirà en les característiques de l'acompanyament i els diversos processos en què es pot donar aquest acompanyament. S'introdueix en aquesta edició com a novetat l'acompanyament en adolescents i joves, en col·laboració amb la Fundació Escola Cristiana i Jesuïtes Educació.
Per a més informació podeu consultar el díptic del Postgrau i escoltar l'entrevista a Francesc Grané, coordinador pedagògic, emesa al programa Paraules de Vida de Catalunya Ràdio.