Ferran Manresa, teòleg i mestre de jesuïtes

A principis d’aquest mes d’abril, la matinada del dia 5, va morir a Sant Cugat el jesuita i professor de teologia Ferran Manresa. Nascut a Barcelona l’any 1934, el P. Manresa va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús a Veruela (Saragossa) el 1951 i es va ordenar sacerdot el 1964.

Doctor en teologia, va fer els estudis a Sant Cugat, a Innsbruck (Àustria) i a Barcelona. Es va dedicar sobretot a la docència en aquest àmbit, la teologia, sent profesor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat (ITF). De l’ITF en va ser director a finals dels anys 70.

Combinava aquesta activitat docent a Barcelona i Sant Cugat amb estades a Bolívia, també dedicades a l’ensenyament de la Teologia i la Filosofia, així com la formació de jesuïtes. I entre 1973 i 1974 va ser degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Catòlica de Cochabamba, a Bolívia. Va ser col·laborador de l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat (EIDES) de Barcelona. Tot això sense oblidar l’activitat pastoral i d’acompanyament a diversos espais i comunitats.

Per en Josep Rambla, jesuïta i company de Ferran Manresa, en la personalitat del P. Manresa destaca el seu caràcter de teòleg, amb una teologia que brolla de l’experiència personal de Déu: “les imatges i dades concretes que aportava interpel·laven fàcilment als alumnes i feien sorgir vivències personals ajudant a identificar-les. Per a molts va ser un veritable mestre”.

Una de les seves ocupacions principals dins de la Companyia de Jesús va ser la formació de jesuïtes. El P. Rambla destaca que “en la formació de jesuïtes i en les seves variades activitats pastorals va tenir el do d’iniciar en el coneixement propi i en l’experiència personal de Déu”. 

Es deixava impactar pel testimoni de la gent senzilla i potser per això, diu Rambla, “un home acadèmicament seriós i exigent era la persona sorprenentment propera i impactant en les seves homilies en un barri obrer o en una xerrada a l’altiplà bolivià”.

A través de la seva activitat docent, pastoral i d’acompanyament, moltes persones van experimentar la seva proximitat i empatia, cosa que es va manifestar durant aquests últims anys en què la salut del P. Manresa es va anar deteriorant de forma progressiva. 

Llegiu la necrològica del P. Ferran Manresa que ha escrit el P. Josep Rambla: descarregar.