Avui divendres 31 d’octubre s’ha presentat a Barcelona el Seminari Internacional sobre Pedagogia i Espiritualitat Ignasiana (SIPEI), que convoca el Secretariat d’Educació de la Companyia de Jesús i que es celebrarà a la Cova Sant Ignasi de Manresa des de dilluns vinent fins el 8 de novembre. Reunirà a més de 70 experts en educació, d’escoles dels jesuïtes de tot el món. Es tracta de promoure una reflexió conjunta al voltant de la missió educativa de la Companyia de Jesús, que contribueixi a la renovació pedagògica de les seves escoles. Aquesta iniciativa forma part del treball en innovació pedagògica, que estan promovent els jesuïtes en el marc de la construcció d´una xarxa global dels seus centres arreu del món. Posteriorment, els dies 10 i 11 de novembre, a Barcelona, els experts coneixeran en profunditat el projecte Horitzó 2020, que està impulsant Jesuïtes Educació de Catalunya a les seves escoles, capdavanter d´aquest procés de transformació educativa, amb canvis radicals al currículum, als espais i a l´organització educativa.
Treballar per una renovació profunda de l’educació
El Secretari d’Educació de la Companyia de Jesús, el jesuïta José Alberto Mesa, ha emmarcat aquesta voluntat de transformació dins de la tradició educativa dels jesuïtes perquè “per a nosaltres, ser fidels a la nostra tradició educativa no és repetir el que s’ha fet en el passat, sinó treballar per una renovació profunda”. Mesa ha explicat que “la pedagogia ignasiana sempre s’ha caracteritzat per ser activa i centrada en l’alumne, però som conscients que ara hi ha elements nous com el treball cooperatiu, les intel·ligències múltiples o la neurociència, que volem incorporar”.
El jesuïta colombià ha destacat també el diàleg entre pedagogia i espiritualitat que es donarà en aquest Seminari, i en aquest sentit ha valorat el fet que es pugui realitzar a la Cova Sant Ignasi de Manresa, ja que precisament “Manresa va transformar la mirada i la manera de ser de Sant Ignasi”.
El màxim responsable a nivell internacional de les escoles dels jesuïtes ha insistit en la importància de l’educació: “és el camí civilitzat per a trobar solucions als reptes del món”. Entre les qüestions que s’abordaran aquests dies cal destacar les transformacions pedagògiques per facilitar un procés d’aprenentatge d’acord amb el món d’avui, la incorporació dels avenços de les neurociències, l’educació de la interioritat, el desafiament de l’equilibri entre l’excel·lència i l’equitat, la nostra relació amb el medi ambient per crear una nova consciència ecològica, o el repte d’ajudar els alumnes a conèixer la realitat i comprometre’s en la lluita per la justícia.
Les escoles catalanes, capdavanteres en el procés d’innovació
Per la seva banda, Xavier Aragay, director de Jesuïtes Educació (xarxa d’escoles de la Companyia de Jesús a Catalunya), ha recordat que al món hi ha 2000 escoles jesuïtes i que la tradició educativa d’aquesta institució compta amb més de 400 anys d’història. Aragay també ha explicat que, tot i que els participants al Seminari presencial que es farà a Manresa són una setantena, en realitat el SIPEI va començar el mes de març, amb debats virtuals als que s’han registrat més de 1.400 persones. Això ha permès recollir “visions molt interessants de representants de diferents països, que intercanviarem aquests dies i ens donaran eines per avançar en l’educació actual”. També ha destacat l’oportunitat que tindran alguns dels participants al Seminari de visitar els projectes concrets d’innovació que ja s’estan portant a terme als centres de Jesuïtes Educació.
Manresa, capital de la pedagogia i l’espiritualitat ignasiana
El Centre Internacional d’Espiritualitat Cova Sant Ignasi de Manresa acollirà el SIPEI, confirmant el ressò internacional que està prenent la Cova, que es troba ubicada al lloc on Sant Ignasi, fundador de la Companyia de Jesús, va viure una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida.
Més informació: Web del SIPEI