El passat 17 de març s'havia de celebrar un acte de commemoració pel 40è aniversari de la mort del jesuïta català Lluís Espinal. Aquest acte, ha hagut de quedar, de moment, ajornat. Però ahir dijous, un dels convidats que havia de participar-hi, Víctor Codina, va ser entrevistat en una conversa a Instagram, per acostar-nos a la figura de Lluís Espinal i recordar el compromís d'aquest jesuïta i periodista.
Víctor Codina, jesuïta i teòleg, va ser company de Lluís Espinal en els anys de formació com a jesuïtes. Codina, com Espinal, ha passat molts anys treballant a Bolívia, i coneix bé quin és l'impacte que el testimoni i el record d'Espinal ha tingut en aquell país.
En conversa amb M. Carmen de la Fuente, Codina ha explicat que Espinal "era un home molt sensible, jo diria que era un artista". A finals dels anys 60 va marxar a Bolívia, després de treballar un temps a Televisió Española i patir la censura. "Era una mena de pelegrí", diu Codina, "que va buscant sempre". En aquell moment va tenir l'oportunitat de marxar cap a Bolívia per seguir treballant compromès amb la justícia i els més pobres a l'Amèrica Llatina.
L'any 1977 va participar en una vaga de fam, al costat de dones mineres, i en el context de la dictadura. L'experiència de la vaga de fam va ser molt important i el va marcar. "Va ser per a ell una experiència espiritual profunda", en la que "passa de ser estranger a convertir-se en ciutadà bolivià".
No es pot entendre la figura d'Espinal sense el context que li va tocar viure. Va ser assassinat el 21 de març de 1980, per haver denunciat les injustícies i l'opressió que patia el poble bolivià. Tot i saber que estava en perill, no va voler marxar. Pocs dies després era assassinat també a El Salvador el bisbe Òscar Romero. El jesuïta Rutilio Grande havia estat assassinat tres anys abans, i uns anys després tindria lloc la mort dels màrtirs de la UCA de San Salvador... Tots ells, recorda Víctor Codina, "van ser conseqüents amb els valors humans i cristians de lluita per la justícia i pels pobres. Així ho va reconèixer el Papa Francesc, que l'any 2015, quan va viatjar a Bolívia, va pregar per Lluís Espinal dient que el van assassinar perquè predicava l'Evangeli".
A Bolívia, la seva figura ha tingut un gran impacte i el seu record està molt viu. Però, què ens diu el testimoni de Lluís Espinal avui? "Jo crec que sintonitzaria amb el Papa Francesc, que ens demana moltes coses que van ser al centre de la vida d'Espinal: l'opció pels pobres, l'Església com a hospital de campanya...". Respecte a l'actual situació de pandèmia i confinament que vivim, ens porta a "repensar quins són els valors fonamentals de la vida humana i a sortir de la bombolla en què estàvem".
El centre d'estudis Cristianisme i Justícia ha reeditat les Pregàries a boca de canó de Lluís Espinal. Víctor Codina ens suggereix, en el moment que vivim, la lectura de la pregària "Crisi", que trobareu a la pàgina 20 del quadern.
"La vida és un seguit de crisis: de creixement, d’acomodació i de ruptura. Per això ens afeixuga, de vegades, l’angoixa davant el dolor, la mort i la solitud. Patim la injustícia, i els nostres bons desitjos són estèrils com el rierol engolit pel desert. I, llavors, fins i tot el cel sembla de plom, on rebota la nostra pregària... Senyor de la nit i del buit, voldríem saber ablanir-nos a la teva falda impalpable, confiadament, amb una seguretat de nens..."
La conversa es va emetre a l'IG Live de @jesuitescat dins de la campanya #aCasaAmbDéu que aquests dies us ofereix diversos continguts i propostes. Podeu veure el diàleg en aquest enllaç: Ens parla Víctor Codina