Té sentit estudiar la rellevància de l'espiritualitat des de la perspectiva del management? Val la pena que les escoles de negocis subratllin la importància de conrear el jo interior dels directius? Són les persones les que han de buscar estratègies espirituals per al seu benestar? O hauria de ser el sistema? Arran d'aquestes premisses, ESADE organitza el primer Congrés Internacional d'Espiritualitat i Creativitat en el Management que se celebrarà a Barcelona des del proper dijous 23 d'abril al dissabte 25.
"A través de les escoles de negocis, el management ha de desenvolupar una doble contribució. No ens hem de concentrar exclusivament en ajudar els directius a desenvolupar-se com a professionals", explica la directora general d'ESADE, Eugènia Bieto. "En centrar-nos en l'espiritualitat, proporcionem a les organitzacions persones lliures i ajudem els directius a entendre que el seu propòsit els transcendeix. Lliures per acceptar la crítica, per evitar l'ociositat, per innovar, per trobar noves oportunitats, i –com suggereix el títol del congrés– lliures per ser més creatius", afegeix.
Reconeguts ponents internacionals
Durant les tres jornades, intervindran personalitats de reconeixement internacional, entre les quals Peter Senge, acadèmic de referència del MIT Sloan School of Management; o Naomi Tutu, filla del pacifista africà Desmond Tutu. Richard Boyatzis i Richard Barret, experts en lideratge, explicaran les últimes tendències en la comprensió del lideratge i la seva connectivitat amb l'espiritualitat, a més de presentar l'enfocament cristià de l'espiritualitat representat per Chris Lowney, un jesuïta que més tard es va convertir en un alt executiu de JP Morgan, una de les empreses més grans de consultoria.
Al Congrés també hi seran presents els fundadors de l'escola del pensament en el coaching, una disciplina avui en alça anomenada entrenament proactiu, i Jaume Gurt, CEO d'Infojobs, que explicarà què va fer en termes d'espiritualitat perquè la companyia creixés, fins i tot en temps de recessió econòmica.
L'espiritualitat es pot ensenyar?
Simon Dolan, professor del Departament de Direcció de Persones i Organització d'ESADE i un dels impulsors del congrés, explica: "La idea del congrés va començar, bàsicament, de la curiositat personal: volia esbrinar com la gent defineix espiritualitat, si l'espiritualitat es pot ensenyar i si hem de portar l'espiritualitat a les escoles de negoci".
Les conferències giraran entorn d'interrogants com ara: Com es mesura l'espiritualitat? Les persones espirituals proveeixen un millor lideratge? Són més creatives les persones espirituals? "A ESADE estem compromesos amb la construcció d'un món més just; el nostre objectiu no és formar professionals preocupats exclusivament pel seu èxit personal, sinó que inculquem als nostres estudiants la importància de conrear el seu interior i de mantenir-se fidels als seus valors essencials", afirma Bieto. I d'aquí la importància d'aquesta mena de congrés.
Més informació: web del Congrés