Es commemora el 25 aniversari dels màrtirs de la UCA

La Companyia de Jesús homenatjarà aquests dies amb diversos actes als sis jesuïtes i les dues dones assassinats el 16 de novembre de 1989 a San Salvador

El proper 16 de novembre es compleixen 25 anys de l’assassinat a la Universitat Centreamericana (UCA) de San Salvador de sis jesuïtes –cinc d’ells espanyols-, una treballadora de la universitat i la seva filla. Els jesuïtes assassinats van ser Ignacio Ellacuría (Portugalete, 1930), Segundo Montes (Valladolid, 1933), Ignacio Martín-Baró (Valladolid, 1942), Amando López (Cubo de Bureba, Burgos, 1936), Juan Ramón Moreno (Vallatuerta, Navarra, 1933) i Joaquín López (Chalchuapa, El Salvador, 1918); les dues dones assassinades van ser Julia Elba ―treballadora de la universitat ― i la seva filla Celina Ramos.

Ignacio Ellacuría, el més conegut d’ells, filòsof i teòleg, va ser rector de la universitat dels jesuïtes de San Salvador des de 1979 fins el moment de la seva mort, a l’edat de 59 anys. Entestat a buscar una solució negociada a la guerra civil, el seu compromís i defensa dels més desfavorits el va fer incòmode per al règim militar que governava a El Salvador. La resta de jesuïtes assassinats són també model de compromís en àmbits com la defensa dels drets humans, l’atenció als refugiats, l’acompanyament de comunitats, o l’educació de les comunitats més desfavorides.

La Companyia de Jesús i les seves institucions celebren els propers dies multitud d’actes per a commemorar el XXV aniversari dels màrtirs de la UCA: conferències, col·loquis, projeccions i Eucaristies a diferents llocs recordaran el testimoni d’Ignacio Ellacuría i els seus companys, i reivindicaran l’actualitat del seu llegat. Entre les iniciatives que es portaran a terme a Catalunya, destaquem la publicació del quadern “Les raons d’Ellacuría” de José Sols, que es presentarà el proper 19 de novembre en el marc d’un acte d’homenatge als màrtirs al Centre d’estudis Cristianisme i Justícia. Els centres universitaris ESADE i IQS també han organitzat actes commemoratius, els dies 11 i 18 de novembre, respectivament. 

Compromesos per la pau i la justícia

Les víctimes de la UCA es van convertir en símbol d’una multitud anònima de víctimes, ―80.000 a El Salvador durant els anys 80―, i exemple d’una manera de ser Església, compromesa amb la pau i la justícia. Després del Concili Vaticà II, sota el lideratge del Pare General Pedro Arrupe, la Companyia de Jesús va actualitzar la seva missió afirmant que existeix un vincle inseparable entre la fe i la promoció de la justícia. Això va portar als jesuïtes de tot el món a posar-se al costat de les víctimes i a denunciar les estructures injustes que les generen. Les morts de la UCA van confirmar el que la Congregació General 32 de la Companyia de Jesús havia previst lúcidament: “No treballarem en la promoció de la justícia sense pagar un preu” (D. 4.46).

Xavier Alegre, jesuïta català i professor de la UCA de San Salvador, fou company dels màrtirs. En aquesta entrevista ens parla del seu compromís amb el poble salvadorenc, i dels fets que van portar a la seva mort.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=iiegLMTrODI]