Ens han deixat Héctor Vall i Carles Riera

Aquest dijous 13 de maig hem de lamentar la mort de dos jesuïtes, a Sant Cugat del Vallès. Es tracta del P. Héctor Vall i Villardell, que va estar dedicat sobretot al camp de l’ecumenisme i treballant per fer de pont entre les esglésies d’Orient i d’Occident; i el P. Carles Riera i Montserrat, que fou durant molts anys Administrador Provincial de l'aleshores Província Tarraconense de la Companyia de Jesús, tasca que combinà amb la presència i compromís als barris d'Esplugues de Llobregat i Badalona, on va ser un dels impulsors de la Fundació Salut Alta. 

Héctor Vall: "La teologia mai no pot ser quelcom teòric. Implica la totalitat de la persona”

El P. Vall tenia 85 anys. Havia nascut a Banyoles el 27 d’octubre de 1935. Entrar al noviciat de la Companyia de Jesús el 1954 i s’ordenà sacerdot l’any 67 a Barcelona. A Sant Cugat va estudiar Filosofia i Teologia, i posteriorment, entre 1968 i 1973, va ampliar els estudis i va fer el doctorat sobre ecumenisme a Paris i a Alemanya.

A partir d’aquell moment i durant 25 anys va treballar a Catalunya com a professor de Teologia Dogmàtica i Ecumenisme, i ocupant en aquesta etapa diversos càrrec en l’àmbit acadèmic. Fou, per exemple, membre del Consell de la Facultat de Teologia de Barcelona i director de l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat, així com Consultor de la Comissió Espiscopal Nacional d’Ecumenisme. Tasques acadèmiques que combinà amb activitat pastoral, col·laborant al Fòrum Vergés o a la delegació diocesana de Pastoral Universitària.

Entre 1998 i 2011 es trasllada a Roma per ocupar el càrrec de Rector del Pontifici Institut Oriental. A Roma exerceix com a professor  d’Ecumenisme i forma part de la Comissió Mixta Internacional per al diàleg entre les Esglésies Catòlica i Ortodoxa.

La principal dedicació del P. Vall al llarg de la seva, i per la que ha estat reconegut, és el treball en l’ecumenisme i l’acostament de les esglésies cristianes. “Som esglésies germanes: només és voler entendre’s”, deia en una entrevista. De la Companyia de Jesús i la seva missió destacava el seu paper a les fronteres: “Avui, la nostra frontera és la lluita per la justícia, la pau, l’ecologia, els drets humans”.

Participà al llibre “Confesiones de jesuitas”, on destaca l’entorn familiar que li va afavorir “l’esforç, el treball, l’harmonia, la pau”, i “una visió positiva de la vida”. I també parla de la importància del contacte amb la natura i “la bellesa que produeix la vida en comunió amb la natura”, que descobrí sent infant i que més endavant connectaria amb la seva experiència espiritual a partir dels Exercicis de Sant Ignasi. Confessa la fascinació que sent davant l’estudi de la teologia: “és una gran llum, total, absorbent... perquè tracta del destí humà, que també és únic, total, absorbent. La teologia mai no pot ser quelcom teòric. Implica la totalitat de la persona”.

Aquests últims deu anys, residint a Sant Cugat i també a Palma de Mallorca, ha seguit col·laborant  com a professor emèrit i convidat a diverses institucions universitàries, i compromès en l’àmbit ecumènic a través del Centre Ecumènic de Catalunya i la Comissió Ecumènica de la Diòcesi de Terrassa. També ha estat actiu en l’àmbit pastoral i d’espiritualitat dirigint durant tres anys la Casa d’Exercicis Espirituals de la Companyia de Jesús a Mallorca.

Carles Riera, presència compromesa i inspiradora al barri de la Salut Alta de Badalona

També ens ha deixat el P. Carles Riera Montserrat, que havia nascut a Barcelona l’any 40. Amb 25 anys va entrar al noviciat de la Companyia de Jesús a Raimat i l’any 1974 es va ordenar sacerdot.

Carles Riera va ser, durant molts anys, Administrador Provincial de l’aleshores Provincia Tarraconense de la Companyia de Jesús. Una tasca que va combinar sempre amb la presència als barris i a les comunitats, sobretot a Esplugues de Llobregat, on va col·laborar a la parròquia de Santa Gemma entre 1974 i 1995, i a Badalona, al barri de La Salut Alta. Allà va formar part de la primera comunitat de jesuïtes que s’hi instal·là i hi ha viscut durant 26 anys, fins fa ben poc.

Ha estat un dels referents d’inserció vital i activitat missionera de la comunitat jesuïta en aquest barri. En Carles feia treball pastoral i social des de la capella de Sant Joan Baptista, que es convertí en un espai obert al barri i amb vocació d’acompanyar. Estava profundament compromès amb la realitat del barri, on va ser un dels impulsors de la Fundació Salut Alta, entitat social que acompanya infants i famílies en situació de vulnerabilitat. “El Carles Riera en va ser l’ànima”, explica el seu company jesuïta Isidre Ferreté, “i ara és una entitat ben arrelada”.

Precisament el passat 20 de setembre de 2020, a la mateixa Capella de sant Joan Baptista, rebia un emotiu comiat per part del barri. En aquell moment, la directora de la Fundació Salut Alta, Maria Nadeu, li agraïa la seva presència inspiradora al patronat i el seu suport en tot tipus de qüestions: “ha estat un gran suport, amb la seva mirada pícara i a la vegada carinyosa, que mai saps què pensa exactament, però que saps que estarà allà, passi el que passi”.