"Els miracles es realitzen quan col·laborem amb Déu"

Com seguir creient en una cultura que no necessita Déu? Aquesta és la pregunta amb la que va obrir la seva conferència el teòleg Andrés Torres Queiruga, en l'acte d'inauguració de curs del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, el dilluns 13 d'octubre. A l'església dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, totalment plena per escoltar-lo, Torres Queiruga va afirmar que "no podem seguir creient com abans" i que la manera d'explicar la fe ha de canviar. 

L'escriptor i teòleg gallec, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la, va començar explicant com, amb la modernitat, vem passar d'una visió del món en què Déu intervenia en tot, a un món lliure i autònom, que funciona sense la intervenció de Déu. Llavors, "on situem Déu?" es pregunta Torres Queiruga. Com a resposta, va apuntar algunes de les qüestions principals que el teòleg ha desenvolupat al llarg dels últims anys. El tema central de la seva teologia, va reconèixer ell mateix, és el de la "creació per amor". I és partir de la convicció que Déu ens ha creat per amor i que ens ajuda contínuament que pot abordar un dels temes més complexes per als teòlegs: el mal al món. Per Torres Queiruga, la finitud del nostre món és el què explica l'existència del mal, i es nega a creure en un Déu que, podent evitar el mal del món, no ho fés. El mal, doncs, és inevitable i és producte de les limitacions del món, i la crida de Déu és a lluitar contra el mal i la injustícia. "No es pot creure en Déu sense viure preocupat pel sofriment", afirma el ponent.

Això implica capgirar la nostra manera de pregar que, segons Torres Queiruga, no hauria de ser per demanar a Déu sinó per adonar-nos que ens està il·luminant i convocant a superar les nostres limitacions. I també la manera d'entendre els miracles, perquè aquests es realitzen quan col·laborem amb Déu, com en la paràbola del bon samarità, que des de la seva llibertat, es deixa guiar per Déu per actuar amb amor. 

Línies de treball per al curs 2014-2015

L'acte d'inauguració va comptar amb la intervenció del nou director del centre, Xavier Casanovas, i dels tres caps d'àrea, que van presentar els temes que marcaran la reflexió i activitats de Cristianisme i Justícia al llarg del curs 2014-2015. L'àrea teològica, que encapçala Jaume Flaquer, es centrarà en la qüestió de "creure en Déu avui". En aquesta línia, es segueix oferint el Curs d'Introducció Teològica i, com a novetat, el Curs d’Actualitat Teològica, que partint de es grans qüestions que es planteja la nostra societat, mira de donar una resposta des de la teologia. Un altre dels temes de l'àrea serà el canvi que està suposant per a l'Església el pontificat del Papa Francesc.

Pel què fa a l’àrea social, Òscar Mateos va apuntar els grans temes que es tractaran: el món del treball, amb la preocupació pel risc de desmantellament d’un sistema de drets i protecció social i la voluntat d’identificar noves experiències que plantegen un treball i una vida digna per tothom; el fenomen de les migracions i en especial les conseqüències de les polítiques frontereres; l'evolució dels moviments socials a casa nostra i també del procés sobiranista; i els desafiaments globals que planteja l’Estat islàmic.

Pere Borràs, responsable de l'àrea d'espiritualitat, va destacar l'estudi de la figura del jesuïta francès Pere Favre, un dels companys de Sant Ignasi, recentment canonitzat pel Papa Francesc. També es seguirà treballant per conèixer els textos ignasians, amb diverses publicacions. Borràs també va destacar la col·laboració de l'àrea d'espiritualitat amb diverses institucions com Jesuïtes Educació, la Cova Sant Ignasi de Manresa o ESADE, per tal de desenvolupar diversos programes de formació.

Podeu trobar el programa amb totes les activitats del curs a www.cristianismeijusticia.net

La conferència d'Andrés Torres Queiruga a l'església dels jesuïtes del carrer Casp de Barcelona es pot veure aquí.

[video:http://youtu.be/HqOIxi8Z8nA]