Les entitats que formen part del Sector Social dels Jesuïtes a Catalunya han iniciat el curs amb una jornada de formació conjunta sobre l'acció social des de l’espiritualitat ignasiana
La trobada s’ha celebrat el dilluns 14 de setembre a la Parròquia Mare de Déu de Bellvitge, seu de la Fundació La Vinya. A primera hora, els professionals de les diverses entitats han anat arribant des de Lleida (Arrels Sant Ignasi), Badalona (Fundació Carles Blanch i Fundació Salut Alta) i Barcelona (Migra Studium), convertint l’acollida en un espai de trobada i retrobada.
Tot seguit, M. Carmen de la Fuente, coordinadora de les entitats del sector a Catalunya, ha presentat la jornada donant la benvinguda a les diferents entitats i als seus directors i directores, alguns dels quals s’estrenen aquest curs. El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, ha estat l'encarregat de fer la salutació inicial. En un discurs marcat pel context actual, on s’ha de tenir en compte la globalització des de tots els punts de vista, Puig ha recordat la importància de treballar des de "la humilitat, el servei i la lucidesa" per fer front a tots els conflictes del nostre entorn, tenint en compte el treball en xarxa i l’equip ja que “no podem fer-ho tot sols”. També ha agraït la tasca i presència de totes les entitats, desitjant molts ànims per aquest nou curs.
Ajudar, agrair, contemplar, elegir i resistir
La ponència central ha estat a càrrec del jesuïta Pere Borràs, que ha parlat sobre els elements que caracteritzen l'acció social des de l’espiritualitat ignasiana. Definint l’espiritualitat com allò contrari a l’egocentrisme, Borràs ha exposat les accions i/o actituds per establir un estil o un “aire de família” comú. Ho ha fet citant els continguts del quadern “Horitzons de vida” del també jesuïta Darío Mollà, publicat per Cristianisme i Justícia dins la col·lecció EIDES. Ajudar, agrair, contemplar, elegir i resistir: cinc verbs en infinitiu, cadascun amb la seva importància i càrrega de contingut per encaminar la tasca i missió de cada entitat en funció d’un horitzó.
Però la jornada també ha comptat amb un moment per traslladar els continguts a un terreny més pràctic. Cada entitat s’ha reunit amb els seus professionals i ha avaluat en quina situació es troba en relació als cinc verbs comentats, determinant les fortaleses i els aspectes que cal continuar treballant, així com aquells que manquen més en el dia a dia i requereixen posar-hi el focus. La trobada ha finalitzat amb una breu posada en comú de les autoavaluacions, comunicant els reptes i compromisos que cada entitat es proposa per al nou curs. A nivell general, sembla que les actituds d’ajuda i resistència són força presents a les entitats però cal potenciar més aspectes com l’agraïment o la contemplació.