El viatge d'Ignasi de Loiola per la Catalunya del segle XXI

Amb l'impuls d'Ignatius500 i aprofitant l'arribada del segon Any Jubilar del Camí Ignasià (2022), l'Ajuntament de Manresa, amb l'editorial Cossetània, han publicat la primera guia de la Catalunya Ignasiana, que properament serà editada també en castellà i anglès.

Es tracta d'una guia cultural de turisme religiós, de 143 pàgines a tot color, en què es recorren els tres grans centres que van marcar la vida del convertit Íñigo en els seus primers anys: Montserrat, Manresa i Barcelona. Com diu l'autor, “el llibre proposa seguir el rastre de les petjades d'Ignasi en tres escenaris que van resultar decisius en el procés de transformació personal i que encara avui conserven viu el record de la presència del pelegrí.”

Amb l'ajuda de les fotografies i descripcions dels llocs ignasians, el visitant s'endinsa a la Monserrat del segle XVI, la ciutat tardo-gòtica de Manresa que va conèixer Íñigo, i la Barcelona plena de convents, esglésies gòtiques i cases nobles, aquella ciutat de mercaders que el va acollir durant uns anys.

L'autor, Josep Alert i Puig, ha realitzat un treball d'estudi intens a les biblioteques de Montserrat, a La Cova de Manresa i a Barcelona, ​​per documentar-se bé sobre els traços particulars que ens queden del dibuix de la vida memorable del segle XVI a Catalunya.

A la presentació del llibre-guia, el regidor de Turisme de Manresa, Joan Calmet, va destacar el gran valor del turisme religiós com a creador d'identitat: “Quan altres persones que vénen de fora a descobrir la ciutat, acompanyats en aquest cas de Sant Ignasi, aquest fet t'ajuda a redescobrir les teves pròpies senyes d'identitat i a sentir-te orgullós". Va apuntar també que moltes vegades estem davant d'elements tangibles, històrics, patrimoni que no valorem i que relaten històries que quan algú te les posa al davant, com és el cas de la guia, no només les descobreixes, sinó que les fas teves.

A la seva intervenció, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, va accentuar que es tracta d'una guia per a tots aquells que vulguin descobrir l'Íñigo original, caminant per Catalunya. Celebrà que en els darrers vuit anys la ciutat no hagi deixat de créixer en el seu sentiment ignasià i transformant-se com ell ho va fer, tant en valors, com en espiritualitat o en les reformes arquitectòniques i urbanes. Tot s'engloba en el desig creixent de comunicar la memòria de Sant Ignasi.