El Superior Provincial dels Jesuïtes presenta els principals eixos de treball per aquest curs

El Superior Provincial dels Jesuïtes, el P. Antonio España SJ, va ser la setmana passada a Barcelona, on va mantenir una trobada amb el Consell de la Plataforma Apostòlica dels Jesuïtes a Catalunya, format per superiors de comunitats i responsables de les institucions de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Va ser una ocasió per presentar quin és el moment que viu actualment la Companyia de Jesús a Espanya, quins són els principals eixos de treball per a aquest curs i com s’integren en els projectes dels nostres sectors i les plataformes. Alhora, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs SJ, va concretar el treball que s’està fent a Catalunya i algunes de les activitats previstes per a aquest curs.

Hi ha diversos factors que marcaran durant aquest curs sens dubte la realitat de les institucions de la Companyia de Jesús i de les persones que en formen part. Per una banda, la necessitat de mantenir l’esperança en un context social que provoca cansament i incertesa. D’altra banda, l’horitzó de les Preferències Apostòliques Universals que tracen un camí per recorrer. I també les pròpies dinàmiques institucionals de la Companyia de Jesús, que en aquests moments es troba, a nivell internacional, preparant la propera Congregació de Procuradors que tindrà lloc  el mes de maig de 2023, mentre que a la Província d’Espanya ha de començar properament el procés de relleu del P. Provincial.

El P. Antonio España va voler assenyalar diverses qüestions i reptes per a aquest curs, animant a les diverses institucions a implicar-s’hi, cadascuna des del seu àmbit, i va presentar el tema que centrarà aquest curs la Trobada de Provincia del mes d’abril de 2023. Serà la transmissió de la fe, a partir d’un treball que ja s’està realitzant i que parteix de la voluntat de renovar la forma d’arribar als joves.    

Al llarg de la trobada, i en diàleg amb els participants, es van apuntar possibilitats i dificultats en la interrelació del treball en els dos eixos en què s’organitzen les institucions de la Companyia de Jesús, el territorial a través de les Plataformes, i el sectorial. L’exemple de l’experiència de la coordinació de les entitats del sector social a Catalunya va posar de relleu algunes de les oportunitats que s’obren gràcies a la interacció d’aquests eixos, amb iniciatives que han permès engegar projectes intersectorials molt il·lusionants en l’àmbit de la nostra plataforma.

Per facilitar i possibilitar aquestes dinàmiques es va destacar la importància de tenir cura també de la dimensió celebrativa. I en aquest sentit, Enric Puiggròs va anunciar que s’està treballant en la proposta d’una jornada com a espai en el que puguem trobar-nos més enllà de les institucions o projectes del que forma part cadascú, i reconèixer-nos tots i totes com a membres de la familia ignasiana a Catalunya.

Durant la sessió també es va presentar el pla de promoció de vocacions. Ho va fer l’actual responsable de promoció vocacional de la província, Alfonso Alonso-Lasheras SJ. Aquest pla, junt amb el document de cultura vocacional que s’està preparant, han d’ajudar a inspirar accions i aliances per integrar la cultura vocacional a les diverses obres de la Companyia de Jesús.