El Servei Jesuïta a Migrants i Càritas valoren el nou reglament dels CIE

Comunicat del Servei Jesuïta a Migrants i Càritas Espanya

VALORACIÓ DEL REGLAMENT DELS CENTRES D’INTERNAMENT D’ESTRANGERS (CIE)

Madrid, 17 de març de 2014. La Reforma de la Llei Orgànica d’Estrangeria de l’any 2009 fixava al Govern d’aquell moment un termini de sis mesos per aprovar un Reglament que desenvolupés el règim d’internament dels estrangers, després de dècades sense una regulació completa del funcionament dels CIE. El Servei Jesuïta a Migrants – Espanya i Càritas Espanyola apostem per una societat inclusiva i acollidora amb els immigrants, on cada vegada tinguin menys espai uns plantejaments contraris a la societat plural i diversa que ja som, i que hem de seguir construint entre tots.

Quatre anys i alguns mesos després comptem amb una regulació dels Centres d’Internament i ens agrada poder constatar que el text aprovat és, sens dubte, millor que els esborranys inicials. Volem assenyalar que l’existència d’aquest Reglament beneficia tant a les persones internes com als funcionaris i la resta de personal dels centres, però, sobretot, ens beneficia a tots com a societat.

Durant els dos anys d’elaboració d’aquest nou reglament hi ha hagut nombroses consultes amb organismes de l’Administració de l’Estat, Congrés dels Diputats i organitzacions socials, que treballen amb immigrants i visiten a diari a les persones internes als CIE. Hi ha també nombroses resolucions dels Jutjats de control buscant corregir les deficiències del model i garantir els drets de les persones internes, així com recomanacions del Defensor del Poble i de la Fiscalia sobre condicions d’internament. També hi ha hagut tràgics successos que no podem oblidar per què no es tornin a produir.

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM)-Espanya i Càritas Espanyola valorem positivament que el nou Reglament i la seva pròxima implementació poden aclarir moltes de les denúncies i crítiques que els CIE han anat acumulant els darrers anys des d’instàncies públiques i privades. No obstant això, assenyalem que, si bé representa un pas endavant, el Reglament no recull moltes de les resolucions de caràcter general dels Jutjats de control dels CIE, recomanacions del Defensor del Poble i de la Fiscalia i observacions de les organitzacions socials que acompanyen el dia a dia de les persones internes.

Queden fora aspectes molt importants que haurien d’haver estat recollits com són:

  • El Reglament regula les condicions de funcionament dels CIE però no aborda els criteris d’ingrés. Recordem que l’internament és una mesura excepcional, últim recurs i que ha d’adoptar-se valorant les circumstàncies concretes del cas en el moment de sol•licitar o autoritzar l’internament, sense que sigui suficient l’existència d’una ordre d’expulsió o devolució. 
  • Les funcions atribuïdes als serveis no concorden amb la importància d’aquests serveis en la detecció i protecció, per exemple, de possibles sol•licitants d’asil, menors, víctimes de tràfic de persones o violència sexual i altres perfils vulnerables. 
  • No s’inclou el deure d’informar i explicar a les persones estrangeres les causes del seu ingrés al CIE així com de les resolucions administratives i judicials que es vagin produint durant la seva estada. 
  • No es recull l’obligació que el trasllat de persones des dels CETI de Ceuta i Melilla als CIE vagi acompanyat del trasllat i entrega del seu historial mèdic, tot i les implicacions que això va tenir l’any 2011 per a la vida de Samba Martine i del protocol de derivació mèdica que el 2013 van signar el Ministeri de l’Interior i el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i que a data d’avui, no s’està complint.
  • La tramitació de queixes al Jutjat de control de cada centre no reuneix el secret de les comunicacions i el dret a la intimitat de les persones internes amb el principi de la celeritat, assegurant que aquestes queixes s’entreguin al Jutge de control ràpidament.
  • És incomprensible i alarmant la introducció de vigilància amb armes de foc amb caràcter general als CIE. Els CIE sempre han estat espais sense armes de foc. 
  • S’exclou de l’àmbit reglamentari les Sales d’inadmissió dels aeroports, deixant aquest espais en uns llimbs legals.

Finalment, manifestar que seguirem treballant per què existeixin alternatives a l’internament, al mateix temps que seguirem demanant el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers, sense deixar d’acompanyar les persones internes i les seves famílies.