El seminari EIDES reprèn les trobades presencials

El mes de novembre s'han reprès les sessions del seminari intern EIDES, l'Escola Ignasiana d’Espiritualitat del centre d’estudis Cristianisme i Justícia. I ho han fet retornant a la presencialitat. Des de 1978, any rere any a Catalunya, un grup de persones divers ha mirat de viure i actualizar l’espiritualitat ignasiana pel nostre mon d’avui. Els quaderns de la col·leció Ajudar d’EIDES en son un dels fruits més evidents.

El seminari intern, que aprofundeix en un tema, ha estat treballant els últims dos anys l’Autobiografia de Sant Ignasi, per anar assaborint, copsant i descobrint a poc a poc els tresors que s’amaguen en aquest text ple de saviesa, que recull la vida d’una persona traspassada per Déu i que 500 anys ens segueix parlant.

Un treball que ara continua amb l'aproximació a una altra de les etapes vitals de Sant Ignasi. Glòria Andrés i Pau Vidal SJ, membres del seminari EIDES recorden que "al final del curs passat ens vam adonar que la vida de Sant Ignasi no s’acaba en l’Autobiografia. Acostumats a l’Ignasi dels Exercicis Espirituals i del seu llarg període de vagarejar pel món, sorgí el desig i la necessitat d’aproximar-nos a l’Ignasi dels llargs anys a Roma com a general de la Companyia, l’Ignasi de les Constitucions i dels milers de cartes que escriví amb consells ben aterrats per a situacions ben concretes... Acostar-nos  a aquell que va anar deixant la llibertat del pelegrinatge i la recerca inicial per anar assumint el govern i la gestió d’un orde religiós naixent, complex i en expansió. Dit altrament, ens sentiem impulsats a passar de l’Ignasi del Cardoner a l’Ignasi de la Storta i les camarette."

Un repte, però, ingent, al que fan front amb l'acompanyament del llibre de Dario Mollà SJ Pedro Arrupe, carisma ignaciano (colección Manresa). "Com acostar-nos doncs a aquest Ignasi menys conegut de nosaltres, però igualment important? Com fer un estudi que ens ajudés a poder viure avui a la ignasiana l’acompanyament i la gestió d’institucions, entitats i comunitats ben diverses? Per començar aquest camí hem decidit treballar aquest curs, en el mateix estil sapiencial, el llibre de Dario Mollà que recull cinc documents clau del P. Arrupe sobre l’espiritualitat ignasiana. Qui millor que el P. Arrupe –aquell que impulsà el canvi profund de la Companyia per acostar-la al carisma fundacional després de la renovació de Concili Vaticà II– per acompanyar-nos avui en el nostre aprofundiment d’aquest mateix carisma?".

Així, el passat 5 de novembre es van aplegar 20 persones, jesuïtes, religioses, laics i laiques tots d’alguna manera apassionats per viure avui l’espiritualitat ignasiana. "En aquesta primera sessió de treball es va aprofundir en la centralitat de la missió com la pedra angular que ens impulsa a vuire el seguiment de Jesús de Natzaret des d’aquesta clau: sentir-nos enviats i convocats com a cos des de l’experiència de l’amor Trinitari que es vessa gratuïtament", ens expliquen Glòria Andrés i Pau Vidal SJ.

En les properes sessions d’aquest curs aniran doncs descobrint el fil d’Ariadna que relliga els Exercicis Espirituals amb les Constitucions de la Companyia de Jesús. "En uns temps com els nostres, plens de reptes, és font de joia poder descobrir que la nostra tasca quotidiana de gestió, acompanyament i govern –el que Ignasi anomena missió– també és i pot ser experiència espiritual", afirmen des del seminari EIDES.