El sector social de la Companyia de Jesús es reorganitza per afrontar nous reptes

Les entitats que formen part del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya es troben immerses des de fa uns mesos en un procés de reorganització de la seva estructura. És un procés amb el que aquestes entitats es dotaran d’una estructura que els permetrà enfortir el seu impacte, sostenibilitat i capacitat de resposta davant els reptes socials que cal afrontar en el context actual.  

Després d’un temps d’estudi i reflexió, els òrgans de govern de les entitats han aprovat ja l’inici d’aquesta reorganització que a partir d’ara s’anirà concretant. En el cas de Catalunya, això vol dir que les cinc entitats socials que actualment formen part del sector social de la Companyia de Jesús i treballen en l’atenció a persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social a barris i ciutats del nostre territori, s’integraran en una sola fundació. Els centres mantindran però l’especificitat de treball i la implantació local. Aquesta integració en l’estructura institucional i jurídica enfortirà la coordinació entre les entitats per tal d’aconseguir una major eficiència, governança i capacitat d’incidència en tots aquells temes i objectius que són comuns. Alhora, permetrà als centres focalitzar les seves energies en el treball d’intervenció i acció social al costat de les persones que acompanyen. Assumeix el lideratge d’aquest projecte a partir del mes d’abril M. Carmen de la Fuente, que en els darrers anys ha estat directora de la Fundació Migra Studium.

El delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, explica que aquest canvi ajudarà a “encarar un futur que cada cop és més incert i que ens demana ser més sostenibles, més creatives i més flexibles per respondre a una realitat canviant i plena de reptes”. També fa explícit un agraïment al treball i la implicació de totes les persones que formen part de les entitats del sector social, la tasca de les quals permet concretar la missió de la Companyia de Jesús a les fronteres socials del nostre món. 

A Catalunya, hi ha cinc entitats que formen part del sector social de la Companyia de Jesús i treballen acompanyant, atenent, servint i defensant els drets de moltes persones dels nostres barris i ciutats. La seva acció arriba cada any a més de 15.000 persones. Són la Fundació Migra Studium, a Barcelona; la Fundació La Vinya, a L’Hospitalet del Llobregat; el Centre Sant Jaume i la Fundació Salut Alta, a Badalona; i Arrels Sant Ignasi, a Lleida. Ho fan gràcies al treball d’un centenar de persones que formen part dels equips remunerats de les entitats i de prop d’un miler de voluntaris i voluntàries.   

Aquest procés de reorganització s’està realitzant en el conjunt del sector social de la Companyia de Jesús a Espanya.  A banda de fundacions territorials a diversos punts d’Espanya, que integraran i coordinaran els centres socials locals, es crearan també dues fundacions centrades en àrees d’intervenció específiques: una d’elles dedicada a l’economia social i una altra a l’acollida residencial de menors. A més, hi haurà també àrees temàtiques que permetran posar en comú el treball de les diverses entitats en els àmbits de cooperació internacional, migracions i infància i joventut, mantenint d’aquesta manera el treball que ja s’ha estat portant a terme durant molts anys en aquesta línia a través de les xarxes creades pel Servei Jesuïta a Migrants, la Xarxa Mimbre, i les ONG Alboan i Entreculturas. 

Des del Sector Social s'ha fet un vídeo explicatiu sobre aquesta fase de la reorganització que podeu veure aquí.