El Papa Francesc recordarà el sant jesuïta català Pere Claver en el seu viatge a Colòmbia

El proper 9 de setembre, els Jesuïtes de Catalunya i totes les persones i institucions de la Companyia de Jesús celebren la diada de Sant Pere Claver, el sant jesuïta català que fou missioner i defensor dels esclaus negres a l'Amèrica del segle XVII. Va ser a Colòmbia on Pere Claver va rebre l'ordenació com a sacerdot i allà va dedicar la seva vida a la defensa dels esclaus negres.
 
El Papa Francesc recordarà la figura de Sant Pere Claver en el seu viatge a Colòmbia
 
A Cartagena d'Índies, on va morir l'any 1654, hi ha l'església on reposen les restes del sant i que el Papa Francesc visitarà el proper 10 de setembre durant el seu viatge a Colòmbia. No és estrany que el Papa Francesc hagi volgut incloure aquesta visita en la seva estada a Colòmbia, per recordar la figura d'un sant jesuïta que és reconegut com un pioner en la defensa dels drets humans. Aquest jesuïta català és un cas extrem de solidaritat tant pel que realitzà com per la perspectiva des de la qual la dugué a terme. Exercí l’apostolat entre malalts, empresonats i especialment esclaus negres que venien d’Àfrica fent vot de ser sempre «l’esclau dels esclaus», procurant la seva integració a la societat colonial, fet que l’enfrontà amb els grups socials més benestants.
 
Celebracions a Verdú, Barcelona i Lleida
 
Pere Claver és el patró dels Jesuïtes de Catalunya i un dels fills il·lustres de la vila de Verdú, a la comarca d'Urgell, on va néixer l'any 1580. Allà es conserva la partida de baptisme, la pica on fou batejat i part de la casa on va néixer, convertida avui en Santuari. És per això que el poble de Verdú celebra aquesta festa d'una manera especial, amb diversos actes durant aquests dies i especialment l'Eucaristia del mateix dia 9, a la parròquia de Santa Maria, presidida pel delegat dels jesuïtes a Lleida, el P. Alexis Bueno i concelebrada per diversos sacerdots i jesuïtes. Aquesta és una celebració ben participada pels veïns i veïnes del poble de Verdú, amb la intervenció del cor de la parròquia.
 
També a Barcelona i a Lleida hi haurà celebracions, el dimarts 12 de setembre, amb una Eucaristia que serveix també com a inici de curs per a totes les persones i institucions que formen part de la Companyia de Jesús a Catalunya. El delegat dels jesuïtes a Catalunya convida a participar-hi "deixant-nos interpel·lar per la vida d'acollida i servei de sant Pere Claver i el seu compromís amb els nouvinguts".
 
[video:https://youtu.be/cVylRSoPv9Q]