Entre els boscos de boira i selves tropicals del nord-est de Chiapas, a Mèxic, es van instal·lar l'any 1958 un grup de jesuïtes, fundant així la Missió de Bachajón. En un context d'opressió, ignorància, analfabetisme, alcoholisme, explotació i esclavitud, la Missió va oferir al poble tzeltal aigua potable, enllumenat públic, escoles, catequesi, un dispensari mèdic i projectes agrícoles. Això era només l'inici d'una gran tasca de desenvolupament d'aquests pobles.
L'any 1968 es van afegir les Hermanas del Divino Pastor, iniciant així el tan necessari treball de promoció de la salut i de la dona. Les dones en aquesta zona tenien una taxa elevadíssima d'analfabetisme, superior al 70%. El compromís de la Missió era aconseguir una major participació de la dona i un reconeixement de la seva paraula i treball. Per això, promou la creació de fonts de treball, especialment per les dones. Una altra de les àrees en què la dona ha trobat una gran ajuda al seu desenvolupament són els tallers de creixement personal i exercicis espirituals de Sant Ignasi, on se'ls fa saber quins són els seus drets com a dones. En aquesta zona, on gràcies als jesuïtes l'ordenació de diaques s'ha convertit en un dels seus pilars més importants, les dones d'aquests han aconseguit la mateixa importància, i tots dos treballen junts en una igualtat sense precedents.
Aquesta vida de fe de la Missió de Bachajón està fermament compromesa amb la justícia a favor de la gent més pobra, especialment la dona. Respecte a això, Felipe J.Ali Modad Aguilar, rector de la Missió, reconeix com un dels seus més importants compromisos el d' "emfatitzar el creixement i participació de la dona dins dels paràmetres propis de la cultura maia-tseltal", així com "propiciar el creixement d'organitzacions de dones tant en l'econòmic-productiu com en l'organitzatiu-promocional".
És per el seu exemple en la promoció dels drets de la dona, que l'ONG Mans Unides ha convidat a l'actual director de la Missió Jesuïta de Bachajón, el jesuïta José Avilés a la presentació a Barcelona de la Campanya 2013 d'aquesta entitat, que porta com a lema "No hi ha justícia sense igualtat". Avilés, pronunciarà el proper 31 de gener al Palau Robert de Barcelona la conferència "Els pobles maies de Chiapas, una llum d'esperança digna, de justícia i equitat".
Més informació i inscripció gratuïta a l'acte: www.mansunides.org