El Jesuïta Francesc Xammar és nomenat fill adoptiu de la ciutat de Tarragona

El dimecres 20 de Desembre en un emotiu acte a la sala d’Actes de l'Antiga Audiència de l’Ajuntament de Tarragona, el Jesuïta Francesc (Paco) Xammar, de 90 anys, va rebre el títol de fill adoptiu de la ciutat.  Aquest reconeixement ha estat en agraïment per la seva llarga i incansable tasca en favor de les persones més desfavorides, especialment als barris de ponent de la ciutat de Tarragona.  

L’acte de lliurament de la distinció, que ha compartit amb la soprano Marta Mathéu, que ha estat reconeguda com a filla predilecta, ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales i una àmplia representació institucional. Presents a l’acte també hi eren l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas i Barnosell, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, altres companys Jesuïtes, el president del Comité Òscar Romero, Xavier Rius, així com un extens grup d’amics i coneguts del Paco. 

En Paco va néixer a Barcelona l’any 1933, d’una família benestant. Va arribar a Tarragona l’any 1966 i es va instal·lar a la parròquia de Sant Josep Obrer, al barri de Torreforta. Tres anys després es va traslladar al barri de la Floresta, d’on ja no es va moure i on hi ha residit fins fa pocs mesos. Durant més de sis dècades ha exercit sense defallir el seu compromís amb la ciutat i molt especialment els sectors més vulnerables. Ha combinat el seu servei com a capellà, activista, líder veïnal i en el primer consistori democràtic, després de la dictadura, com a regidor. L’any 2018 es va publicar un llibre que glossa la vida i el compromís del Paco Xammar, amb el títol "Francesc Xammar i Vidal: dignitat i compromís a la perifèria de Tarragona". 

El P. Xammar també fou el co-fundador i inspirador dels Comités Òscar Romero, i durant llargs anys ha mantingut un estret vincle amb les comunitats eclesials de base i les institucions de la Companyia de Jesús de diversos països de Centre Amèrica i Llatina Amèrica, fent estades regulars sobretot a Nicaragua. 

Durant l’acte, la regidora de cultura i festes, Sandra Ramos, va ser l’encarregada de glossar la figura del P. Xammar. Va remarcar que és «una persona que tothom coneixem, cuidem i estimem». Ramos va explicar que el jesuïta va arribar a la ciutat fa dècades «amb una clara vocació de servei a la ciutat, perquè lluitar i defensar els més desafavorits és lluitar per una societat millor i més homogènia, i aquesta ha estat la seva ensenya». 

En la seva intervenció el P. Xammar va adreçar unes paraules «d’agraïment a la ciutat de Tarragona i als seus representants per aquesta distinció», i també va afirmar que «la vida que he passat en aquesta ciutat, principalment als barris de la Floresta i Torreforta ha estat molt plena». Va expressar que «per parlar d’una cosa cal estar a prop de la persona, de la realitat, perquè no hi ha millor manera de conèixer la realitat que aproximant-s’hi i poder-la exposar a tothom». Aquí podeu llegir l’escrit que el Paco Xammar havia preparat per l’esdeveniment. En un altra ocasió, en una entrevista, el Paco Xammar havia afirmat amb claredat que el motor del seu compromís era la seva fe cristiana, que el portava a viure esperançadament, dient: “Tinc esperança perquè tinc fe. I sense esperança, no se massa com es pot viure”. I també va afirmar: "Jesús és la persona que dona sentit a la vida i que ens parla de fraternitat".

L’homenatge al pare Xammar va cloure amb la intervenció de l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, que a propòsit del testimoni de tota una vida entregada, va adreçar una pregunta a tots els assistents: «Quina millor vida que viure per fer justícia»?