Un grup de 15 persones de diversos perfils i procedències (religioses, religiosos, capellans, laics i laiques també de diferents carismes eclesials) va ser convidat per EIDES-CJ -l'Escola Ignasiana d’Espiritualitat del centre Cristianisme i Justícia-, a formar un grup de treball sobre el discerniment en comú.
Persones amb experiència o responsabilitat d’acompanyament i lideratge de comunitats cristianes, parròquies, equips diocesans, comunitats religioses, monestirs, institucions ignasianes i moviments laicals, units, bàsicament, per l’amor a Jesús i el desig de viure en l’esperit de discerniment.
"L’experiència de viure un camí interior comunitari plegats, cadascú amb els seus matisos i colors diferents".
El grup s’ha reunit durant sis sessions intensives presencialment a Barcelona al llarg del curs i també ha fet treball entre sessions. La primera fita va ser l’estudi de l’experiència fundant de Sant Ignasi i els primers companys, el que en la tradició ignasiana es coneix com la Deliberació dels Primers Pares (deliberació que va tenir lloc l’any 1539 on decidiren, entre altres coses, consolidar el que havíen viscut fins llavors i cercar l’aprovació del grup com a nou orde religiós de caire apostòlic: la Companyia de Jesús).
Les altres sessions han estat ocasió per reflexionar a partir de diverses experiències exposades pels membres del grup on s’han compartit bones pràctiques, dificultats, diferents vivències, acompanyaments o situacions de discerniment, viscudes en l’interior de les seves comunitats o grups.
En ambient oracional i seguint l’esperit de la conversa espiritual, el grup ha anat construint i teixint un pensament comú a través de ressonàncies, i moviments interiors que es compartien.
Pau Vidal, coordinador d’EIDES, destaca la riquesa del grup i la metodologia emprada que ha permès que “tots i totes les participants reflexionin sobre el seu propi context a la llum dels temes clau que han anat sortint al llarg de les sessions: la necessitat de delimitar bé l’objectiu de qualsevol discerniment, el paper de l’acompanyant o guia del procés, el necessari clima oracional de totes les trobades, les condicions de possibilitat tant personals com del grup, el fruit d’unió d’ànims i el temps necessari per reposar i confirmar el procés de discerniment.”
Per una de les participants, Maite Valls rjm, "hem fet l’experiència de viure un camí interior comunitari plegats, cadascú amb els seus matisos i colors diferents, però tots i totes hem fet aquest pelegrinatge interior en comú". L'inici de les trobades amb una estona de pregària i de silenci interior permetia "reposar l’esperit i fer-nos conscients de la presència del Deu que ens habita, que respira i batega dins nostre, i que ens convocava a posar-nos a l’escolta".
Maite Valls considera que "per a tots i totes les participants ha estat un veritable regal poder compartir, de fons, i restar a l’escolta durant les sessions" i confia que "aquest pelegrinatge interior i sinodal marqui les nostres vides i sigui també un regal pels altres”.
En ocasió doncs dels 500 anys de la conversió d’Ignasi i del camí sinodal que tota l’Església està fent, EIDES-CJ ha volgut impulsar aquest espai de treball, reflexió i aprenentatge en comú sobre un dels aspectes clau per viure de manera renovada personalment, comunitàriament i institucionalment: el discerniment en comú.