El Casal Arrupe celebra 5 anys d'acollida i esperança

A mitjans de maig de l’any 2020, en plena pandèmia, es posava en marxa el Casal Arrupe, a Sant Cugat del Vallès, una nova comunitat de la Xarxa d’Hospitalitat de Migra Studium, per acollir persones migrants en situació de vulnerabilitat. La Companyia de Jesús va cedir l’espai i el projecte va comptar des de l’inici amb el suport del Casal Loiola.

Cinc anys després, el Casal Arrupe ha acollit 52 persones, deixant una empremta significativa en la vida de cadascuna d'elles. La Xarxa d’Hospitalitat va celebrar aquest aniversari coincidint amb la seva trobada anual, en una jornada festiva i alegre que va estar plena de retrobaments, activitats, dansa i música.

“Que segueixi fent realitat el somni de la justícia i la solidaritat, sense fronteres ni diferències”

No hi va faltar la bufada d’espelmes pels 5 anys i el testimoni de les persones que van compartir les seves vivències al Casal. Les paraules van fer visible allò que sovint resta en silenci: la força dels records i la potència dels somnis compartits. Amb gran emotivitat, les persones que han passat pel Casal -com a acollides, voluntàries o membres de l’equip- van posar veu a allò que el Casal ha significat per a elles, i al que desitgen per al futur. “Que segueixi fent realitat el somni de la justícia i la solidaritat, sense fronteres ni diferències”, demanava un dels assistents.

Una llar de portes obertes que ha acollit 52 persones des de 2020

La història del Casal Arrupe és un exemple de compromís i solidaritat. Va néixer el 16 de maig de 2020, en plena pandèmia, quan dos nois acollits en llars hospitalàries es van convertir en el primer nucli del que avui és aquest espai. Des de llavors, el Casal ha estat una llar de portes obertes dins la Xarxa d’Hospitalitat i ha acollit 52 persones. “El que més m’ha agradat és sopar junts com una família, compartir bromes, idees i informació”, comentava un dels testimonis. 

El seu funcionament ha estat possible gràcies a la dedicació incansable de les persones voluntàries, que, al llarg d'aquests cinc anys, amb la coordinació de l’equip tècnic de la xarxa, ha assegurat una presència continuada al Casal, acompanyant els joves, gestionant la compra d’aliments i productes, o oferint classes de català i castellà. “Ser voluntari aquí és com tenir una segona casa. He après molt. Estic molt agraït.”, deia un dels voluntaris. 

El Casal Arrupe no només ofereix sostre, sinó també comunitat, dignitat i futur

El Casal Arrupe és avui un projecte compartit per moltes persones, institucions i comunitats de la Companyia de Jesús a Catalunya. Compta amb l’expertesa de Migra Studium en l’acollida i acompanyament a persones migrants i des de l’inici va sumar-s’hi el Casal Loiola - Fundació Martí Tusquets. Moltes voluntàries han dedicat temps al Casal, l'equip tècnic ha acompanyat el dia a dia, i el projecte ha tingut el suport de les persones que han volgut col·laborar econòmicament a través de donacions. 

La celebració va posar de manifest que el Casal Arrupe no només ofereix sostre, sinó també comunitat, dignitat i futur. Cinc anys després del seu naixement, es reafirma com un espai d'acollida i esperança, on la solidaritat i la comunitat poden transformar vides i construir un futur més just.

Font: Migra Studium