El cas dels màrtirs de la UCA, a l'Audiència Nacional Espanyola

Aquest dilluns ha començat a l’Audiència Nacional la vista pública del judici contra Inocencio Montano, excoronel i exviceministre de Defensa de El Salvador, per la seva pressumpta participació a l’assassinat l’any 1989 a la Universitat Centreamericana (UCA) de San Salvador de sis jesuïtes, una treballadora de la universitat i la seva filla.

Les víctimes de la UCA es van convertir en símbol d’una multitud anònima de víctimes i exemple d’una manera de ser Església, compromesa amb la pau i la justícia. Ignacio Ellacuría, el més conegut d’ells, filòsof i teòleg, va ser rector de la universitat dels jesuïtes de San Salvador des de 1979 fins el moment de la seva mort, a l’edat de 59 anys. Entestat a buscar una solució negociada a la guerra civil, el seu compromís i defensa dels més desfavorits el va fer incòmode per al règim militar que governava a El Salvador.

Comunicat dels jesuïtes de centreamèrica i la UCA

"La massacre va ser el resultat d'un pla pensat i executat, en la lògica del terrorisme d'Estat, qualificat com un crim de lesa humanitat i crim de guerra. Van matar a persones innocents, persones de bé, que van dedicar la seva vida a defensar els pobres a impulsar la justícia social i promoure el bé comú des de la raó i el coneixement acadèmic", destaca el comunicat que avui ha fet públic la Compañía de Jesús a Centreamèrica conjuntament amb la UCA de El Salvador.

Recorden també que malgrat els esforços al llarg de més de tres dècades per què es conegui la veritat i es faci justícia a El Salvador, els autors intel·lectuals de la massacre segueixen en la més absoluta impunitat. “Mantenim l'esperança que no està molt llunyà el dia en que això s'aconsegueixi, per bé del poble salvadoreny i la necessitat de reconciliació d'aquesta societat”.

La impunitat és el que ha portat a familiars de les víctimes, a l’Associació ProDrets Humans d’Espanya i el Center for Justice & Accountability d’Estats Units a recórrer a la via de la justícia universal, introduïnt el cas a l’Audiència Nacional Espanyola, ja que cinc dels jesuïtes assassinats eren espanyols.

La importancia d’aquest moment, per a la Companyia de Jesús a El Salvador i la UCA, és l’aportació que representa per a l’esclariment del crim i el coneixement dels qui en van ser els seus reponsables últims. "Esperem i confiem que la vista pública permeti revelar la veritat sobre aquest crim que va commoure el món sencer. El nostre desig és que donada la falta de voluntat política a El Salvador per resoldre aquest crim, la justícia universal contribueixi que funcioni el sistema de justícia salvadoreny, i per això seguirem treballant independentment del resultat del judici a l'Audiència Nacional".

Per la seva banda, el Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya, el P. Antonio España SJ, ha manifestat el seu suport en aquesta recerca per la justícia i ha recordat que la prioritat és la reconciliació del país des de la veritat, la justícia i el perdó. 

Podeu llegir el comunicat de la Provincia Centreamericana de la Companyia de Jesús i la UCA en aquest enllaç.

Xavier Alegre, jesuïta català i professor de la UCA de San Salvador, fou company dels màrtirs. En aquesta entrevista enregistrada l'any 2014, amb motiu del 25è aniversari dels assassinats, ens parlava del seu compromís amb el poble salvadorenc, i dels fets que van portar a la seva mort.

[video:https://youtu.be/iiegLMTrODI autoplay:0]