Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Refugiat, el 20 de juny, el Servei Jesuïta a Refugiats vol recordar que la clau del canvi està dins de cadascú de nosaltres. Si bé són els governs els qui decideixen acceptar o rebutjar els refugiats, només nosaltres tenim el poder real d'acollir-los. Hem de canviar la imatge que tenim del refugiat com 'l'altre'.
Fins i tot quan els refugiats no són literalment expulsats, solen ser ignorats, maltractats o empresonats. La seva mera presència és criminalitzada i sovint són exclosos de les seves comunitats d'acollida. A Sud-àfrica, els estrangers són víctimes de la violència i d'assalts que els obliguen a fugir de les seves llars. A Europa, els refugiats es veuen obligats a dependre del mercat de treball informal i d'habitatges precaris. Als Estats Units, els refugiats que fugen de la violència generalitzada a l'Amèrica Central són detinguts.
La clau per canviar no sempre ha de ser un enfocament de dalt a baix. Responsables polítics suecs són un exemple de que els líders poden fomentar aquest canvi de la nostra percepció com a societat, però hem de començar amb la nostra pròpia percepció a títol personal. Els refugiats són el "nosaltres", el "nostre", en contraposició al "ells" o al "seu". No solament cal salvar vides; salvem la dignitat.
"La integració i l'hospitalitat no consisteixen només en obrir les nostres fronteres, sinó també a obrir les nostres comunitats. Això últim no serà el resultat de decisions d'uns pocs líders, sinó de les nostres pròpies decisions personals. Per canviar els nostres països, hem de començar canviant les nostres comunitats, i per canviar les nostres comunitats hem de començar per nosaltres mateixos ", va dir el director internacional del JRS, el jesuïta Peter Balleis.
Podem pressionar els governs perquè rebin els refugiats, però no esperarem indefinidament a que les decisions a gran escala dels nostres líders comencin a arribar en comptagotes. Comencem a gestionar el canvi a petita escala en les nostres pròpies comunitats.
"Primer tots hem de ser capaços de veure, i després ajudar. S’ha de veure que els immigrants no són un problema per resoldre. Són les nostres germanes i germans que necessiten ajuda, que han de ser acollits i estimats", va dir el refugiat kenyà i voluntari internacional del Servei Jesuïta a Refugiats, Anthony Mukui.
No hem d’anar cap enrere; anem endavant! Animem-nos nosaltres mateixos, i als nostres veïns i a les nostres comunitats a obrir les nostres portes. Així, junts podrem fer-ho possible. Junts podrem donar-los la benvinguda. Junts podrem defensar. Junts podrem.
Informació publicada al web del JRS