Dia del bon tracte i la cura

A la Companyia de Jesús i a les institucions que en formen part treballem per a fomentar una cultura del bon tracte. Per visibilitzar i recordar aquest compromís, convoquem avui, 1 de març, com a dia del bon tracte i la cura. 

I això... de què va? 

L'1 de març és un dia per recordar que, en qualsevol circumstància, hem de tractar-nos bé entre tots. Perquè això ens fa bé a cadascun de nosaltres, a les persones més properes, però també a aquelles amb qui no tenim tanta relació. A la família, a l'escola, a la feina, a l'Església, a la universitat, als centres socials i esportius, quan sortim de festa... en qualsevol circumstància! A tots ens agrada que ens tractin bé i ens cuidin quan ho necessitem, oi que si? 

Què és el Bon Tracte? Acosta't a l'altre amb respecte i pensa, què li passa? Què sent? Cal aquest atansament per comprendre’l, per acceptar-la, encara que sigui diferent de tu. Com m'agradaria que em tractessin a mi? El Bon Tracte no vol ser una obligació, sinó alguna cosa que neix de dins, com quan neix una nova criatura i tendim a protegir-la… ens neix de dins. 

Per a tractar-nos bé, el primer que hem de fer és cuidar-nos i això s'aprèn des d'infants. Per això, el nostre lema d'aquest primer 1 de març és: "Cuidar-ME, Cuidar-TE, Cuidar-NOS". Tots tenim el poder de cuidar i protegir l'altre, sobretot a qui més ho necessita. 

CUIDAR-ME és cuidar de mi mateix: Què necessito jo per estar bé? Què necessita el meu cos? Com responc a aquestes necessitats? Si jo estic bé podré cuidar als qui més estimo i als que m'envolten cada dia. Abans de cuidar als altres, cal començar per cuidar-se a un mateix. “Estima els altres com a tu mateix”. 

CUIDAR-TE és tenir cura d'una altra persona. Fixa't en què necessita i procura ajudar-la i, per descomptat, no li facis mal. Si aconseguim portar-nos bé,  serem més feliços. Cuidar-te és escoltar-te, respectar la teva opinió, oferir-te consol quan el necessitis, riure i plorar amb tu. I també ho faràs amb mi quan jo ho necessiti. “Estima els altres com a tu mateix”. 

CUIDAR-NOS és una tasca de tots. Com a comunitat hem d'estar atents a què necessiten els altres i portar-nos bé per poder construir coses bones junts. Tots necessitem sentir-nos estimats: que ens cuidin, que ens protegeixin, que ens eduquin i que ens respectin. Si ho fem junts, serà més fàcil acompanyar-nos en el dia a dia. 

Per això avui et reptem a preguntar-te: Què puc fer per a cuidar-ME i cuidar-TE millor, per a cuidar-NOS més? 

Si tens cura de tu mateix i dels altres, ens podrem cuidar entre tots. Fem un tracteCUIDAT, CUIDAM, CUIDEM-NOS!!