Més de 80 persones van omplir l'espai interreligiós de Migra Studium, a Barcelona, el dissabte 23 de gener, a la tercera trobada de voluntaris i voluntàries de les entitats que formen part del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya. Les organitzacions convocants eren la Fundació La Vinya, Arrels Sant Ignasi, Fundació Carles Blanch, Fundació Salut Alta, Migra Studium i Cristianisme i Justícia.
La jornada va arrencar amb M. Carmen de la Fuente, coordinadora de les organitzacions del sector a Catalunya, que va donar la benvinguda a tots els assistents i va ressaltar el valor que té fer una trobada d’aquestes característiques per fer visible que, tot i formar part de diverses entitats, entre tots i totes “compartim una missió, una manera de fer, de veure la realitat i, en definitiva, d’estar al món”. De fet, aquesta mateixa línia d’actuació es va reflectir en la presentació de les diverses organitzacions, amb les quals es destacà la missió d’obrir portes i oferir serveis als barris, tota una tasca que, en efecte, no és “perdre el temps” sinó invertir-lo, per tal que totes les persones que formen part de les entitats puguin construir els seus propis somnis.
Tot seguit, el jesuïta Alberto Ares, delegat del Sector Social de la Companyia de Jesús a Espanya, va introduïr el tema central de la trobada, presentant la campanya Hospitalitat, per tal d’apropar els materials editats i anar creant xarxa en el treball d’acollida i acompanyament. A continuació, Miguel González, director de la Fundació Social Ignacio Ellacuría de Bilbao i coordinador del Servei Jesuïta Migrants, va fer la ponència i formació sobre “Construcció d’hospitalitat”, introduint continguts de la seva publicació a Quaderns de Cristianisme i Justícia “De l’hostilitat a l’hospitalitat”.
Mitjançant una primera dinàmica per a fer viure l’hospitalitat en primera persona, González recordava com d’important és parlar-ne avui dia, en un moment en què la construcció de murs està en auge, que hi ha una constant interiorització de fronteres i que ja no és una virtut estrictament privada sinó que s’està fent present a la vida pública del nostre dia a dia. D’aquesta manera, es tracta d’un valor que té un aspecte molt antropològic que connecta amb l’ésser humà perquè “tothom necessita ser acollit” i, alhora, també té una vessant més teològica, fent present una hospitalitat interna fruit d’una tradició cristiana, amb la necessitat d’acollir.
Així doncs, González defineix l’hospitalitat com l’acció o el valor “d’obrir les portes de casa nostra, de la comunitat, del barri, la cultura... i, sobretot, les del cor de la persona”. En efecte, per parlar d’hospitalitat també ha fet referència a l’acollida, fent èmfasis en “la bona acollida”, que és la que transforma a l’amfitrió i la que permet arribar a tenir una relació d’iguals per tal de donar la possibilitat a l’hoste d’arribar a ser ciutadà amb igualtat de drets.
Després d’una pausa i del treball en grups, a la posada en comú i l'intercanvi d'opinions, es va destacar la transformació dels rols, l’evidència de veure que tots compartim la mateixa dignitat i el repte d’incorporar l’hospitalitat com una actitud del dia a dia per poder oferir petites accions hospitalàries quotidianes. Finalment, Llorenç Puig, delegat dels Jesuïtes a Catalunya, va agrair la tasca i el temps dedicat per part de tot el voluntariat, donant molts ànims per continuar amb la feina del dia a dia.