Comunicat sobre casos d'abusos en el passat

Com vam informar el passat 15 d’abril, la Companyia de Jesús va decidir participar com a exercici de transparència i responsabilitat en el documental “La Fugida”, sobre casos d’abusos a menors comesos en el passat a Catalunya i a Bolívia pels religiosos jesuïtes Lluís To i Francesc Peris, que es va estrenar ahir 6 de maig al festival DOCS Barcelona. 

La visualització del documental ens confirma, una vegada més, que és imprescindible donar veu a les víctimes, silenciades durant massa temps. Sabem que els abusos han deixat en elles greus seqüeles i ferides. Reconeixem que, fins ara, els nostres esforços per demanar perdó i reparar el mal han estat insuficients i no han arribat a moltes d’elles. Tot i això, refermem el compromís d’oferir acompanyament a les víctimes, proposar camins de reparació i continuar la recerca de la veritat.  

En la mesura que avancem en la investigació que s’està realitzant des de juliol de 2023 de la mà del bufet RocaJunyent, volem compartir dues informacions rellevants que es refereixen a abusos sexuals a menors comesos pels religiosos jesuïtes Lluís To i Francesc Peris, que van exercir com a professors a dues escoles de la Companyia de Jesús a Catalunya, Sant Ignasi i Casp, totes dues a Barcelona.  

Pau Vidal, delegat dels jesuïtes a Catalunya, ha fet públic avui que recentment Francesc Peris ha admès que va cometre abusos sexuals a menors ja l’any 1972. La Companyia comparteix aquest reconeixement en el marc del nostre compromís amb la veritat i per ajudar en el procés de reparació de les víctimes.  

Respecte al cas de Lluís To, hem pogut saber que el 1968 la Companyia de Jesús va tenir constància d’abusos a menors comesos per aquest religiós. Aquesta informació la vam compartir durant la gravació del documental i ha estat publicada per diferents mitjans de comunicació. Conscients del dolor que pot generar, assumim novament que la manera d’afrontar i gestionar els abusos en el passat va ser greument errònia i insuficient. 

Volem reiterar que avui les nostres institucions i les nostres escoles són espais segurs, on s'aplica amb rigor des de fa més d'una dècada, a més dels protocols del departament d'Educació, el conjunt de les mesures de protecció del Sistema d’Entorn Segur de la Companyia de Jesús. Aquest sistema ens proveeix d'eines per prevenir i identificar possibles situacions d'abús i violència de tot tipus i en ell està implicada tota la comunitat educativa: alumnes, educadors, personal de gestió i famílies. 

Condemnem els abusos del passat a les nostres institucions i tornem a posar-nos a disposició de les víctimes. Recordem els canals oberts a través del correu electrònic proteccion@jesuitas.es o, qui ho prefereixi, a través d'una entitat externa com l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta info@asociacionamee.org o a través del Síndic de Barcelona a l'adreça comissio.reparacio@sindicatura.barcelona.

Podeu escoltar les declaracions que ha fet avui el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Pau Vidal, al programa Els Matins de TV3, en aquest enllaç.