Comiat de la campanya #aCasaambDéu

Aquesta setmana posem el punt i final a la campanya #aCasaambDéu, amb la que durant més de dos mesos hem acompanyat moltes persones. Aquest dissabte 30 de maig a les 19:00h tindrà lloc l’última retransmissió de l’Eucaristia des del nostre canal Youtube i després, a les 20.00h ens afegirem a la vetlla mundial de la família ignasiana “Un Esperit, un Món, una Vetlla”.

#aCasaambDéu es va posar en marxa el 21 de març, pocs dies després de començar el confinament. A través de les xarxes socials i plataformes online hem ofert materials o propostes de trobada, així com les retransmissions de l’Eucaristia dominical. Cal destacar especialment la Setmana Santa, en ple confinament, però que vem poder compartir en comunitat gràcies a aquesta campanya. De fet, durant la Setmana Santa, una mitjana de 3.000 persones van seguir les retransmissions de les celebracions. La campanya deixa una valoració molt positiva, així com un munt d'aprenentatges i reptes per al futur.

Una proposta que ha estat molt seguida i molt agraïda

Des de Lleida, en Roger Torres, jesuïta, ha estat un dels sacerdots que s’ha posat davant de la càmera a les retransmissions, i valora molt positivament l’experiència. “A la gent li agrada el contacte visual amb membres de la seva comunitat. Crec que cada comunitat acaba tenint els seus codis i ha estat bonic oferir una litúrgia que parla a la comunitat ignasiana”. La gent ha agraït molt els esforços que s’han fet per mantenir activa la vida de la comunitat, ens explica.

La proposta ha estat, doncs, molt seguida i ben rebuda. Però al mateix temps ha estat una experiència nova, que ha obligat a adaptar-se a les necessitats de cada moment. “Aquest punt d’improvisació ens ha fet despertar molt la creativitat”, celebra en Roger Torres.

"La xarxa ha fet de comunitat de comunitats"

I sobretot, ha fet treballar conjuntament equips diversos en una proposta compartida per a tota la família ignasiana de Catalunya. “Treballar plegats ha desvetllat la necessitat de conèixer-nos més i d’establir sinèrgies de treball que sumin”, reconeix el jesuïta Joan Morera, coordinador de #aCasaambDéu. “Humanament i espiritualment ha estat vibrant perquè l’emergència ens solidaritzava plegats en una aportació concreta”.

En aquest sentit, ho valora com un precedent valuós per a dinàmiques futures, que ha facilitat visibilitzar-nos com a plataforma apostòlica més enllà de cada grup o comunitat. També ho valora així Roger Torres, que considera que “la xarxa ha fet de comunitat de comunitats i hem gaudit del talent que tenen les persones que formen la família ignasiana”.  

"Deixar que la Paraula de Déu il·luminés la incertesa del moment"

La Cova Sant Ignasi de Manresa, lloc central per a l’espiritualitat ignasiana, va ser una de les primeres a posar-se a treballar. Els jesuïtes David Guidulain, Carles Marcet i Xavier Melloni ens han acompanyat cada dia amb un vídeo enregistrat a la Cova. “Volíem deixar que la Paraula de Déu il·luminés la incertesa del moment i vam llençar-nos d’una manera molt casolana. Amb el temps hem après a millorar la qualitat tècnica”, explica David Guindulain.

“En el nostre cas, era important des d’on era dit el missatge. La inspiració de la Cova de Sant Ignasi era el marc adequat a introduir la Paraula”. A més, “comentar la Paraula a tres veus ajuda a entendre la riquesa que s’hi conté”. Els vídeos s’han difós en diverses plataformes en català i castellà i sumen més de mil visualitzacions cada dia. El feed-back ha estat positiu i han estat molts els comentaris d’agraïment.

La importància dels formats multimèdia i digitals en la pregària i l’evangelització

Després d’aquesta experiència, Guindulain té el convenciment que “el centre d’espiritualitat de la Cova ha d’habilitar espais i temps per a aquest tipus de comunicacions audiovisuals de manera més freqüent”.

Joan Morera també creu que l’experiència ha posat de manifest la importància dels formats multimèdia i digitals en la pregària i l’evangelització, “tant pel que fa a retransmissions i ús de vídeos com a mitjà de comunicació, com pel que suposa descobrir per a molts que l’experiència de Déu també pot ser viscuda gràcies al suport de les pantalles”.