Aquest divendres 24 d'abril ha tingut lloc a Barcelona la presentació dels llibres "Guía del Camino Ignaciano" i "El Camino Ignaciano", de Josep Lluís Iriberri SJ i Chris Lowney, publicats per l'Editorial Mensajero. Es tracta de dos llibres que proporcionen les claus per recórrer l'itinerari des del Santuari de Loiola (Guipúscoa) a Manresa (Barcelona) que va fer Ignasi de Loiola l'any 1522, i que s'ha convertit en ruta de pelegrinatge.
L'acte va tenir lloc a ESADE, en el marc de la celebració del Congrés de d'Espiritualitat i Lideratge, i va comptar amb la participació dels dos autors i impulsors del Camí Ignasià. Tots dos han recorregut aquest camí i volen ara oferir la seva experiència als pelegrins i pelegrines que emprenen el mateix trajecte. Els acompanyaren Patrick Torrent, director executiu de l'Agència Catalana de Turisme i Ricard Santomà, degà de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (URL), que fou l'encarregat de presentar l'acte.
Josep Lluís Iriberri va presentar el Camí Ignasià com una experiència de transformació interior. Per això, al costat de la "Guía del Camino Ignaciano" que ofereix les indicacions i consells necessaris per a realitzar el pelegrinatge, van considerar important l'edició també d'un segon llibre, "El Camino Ignaciano", que ens parla d'Ignasi i l'experiència que va tenir recorrent aquesta ruta, així com de les experiències de diversos pelegrins i pelegrines que han realitzat el Camí Ignasià i pels quals ha estat un camí de transformació.
En un moment en què creix el nombre de persones que es decideix a emprendre una ruta d'aquest tipus, Iriberri destacà que el Camí Ignasià és una nova proposta que sorgeix al costat de rutes més consolidades, però amb alguns trets propis a remarcar. Per exemple, els pelegrins que han realitzat el Camí Ignasià assenyalen com a motivacions qüestions relacionades amb l'espiritualitat, la reflexió o el coneixement interior, per sobre d'aspectes com el lleure o l'esport.
Per la seva banda, Chris Lowney va reconèixer que si bé el projecte d'impulsar el Camí Ignasià, als seus inicis, li sembà gairebé un somni, ara estava satisfet veient com n'estem cada vegada més aprop. Lowney va parlar de la importància del pelegrinatgre pel mateix Sant Ignasi i dins de la Companyia de Jesús, i del valor que té per a moltes persones vinculades a l'espiritualitat ignasiana el poder acostar-se a la vida d'Ignasi en els mateixos escenaris reals i concrets on el Sant va fer la seva experiència.
Des de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent va explicar la implicació d'aquesta entitat del govern català en la promoció del Camí Ignasià en diversos fòrums internacionals de turisme i va parlar de la importància i el valor de propostes com de turisme religiós com aquesta, que ofereixen experiències singulars i que formen part del nostre patrimoni cultural.
Finalment s'anuncià la convocatòria d'un Congrés Internacional en Turisme Religiós i Patrimoni Jesuític a Manresa per al juny de l'any 2016.