Calçotada de la xarxa d'hospitalitat al Casal Arrupe

El passat dissabte 10 de febrer, es va celebrar una calçotada amb totes les persones que participen de la comunitat hospitalària del Casal Arrupe, a Sant Cugat, impulsada per Migra Studium i que compta amb el suport del Casal Loiola, Casal Borja i la Plataforma Apostòlica de la Companyia de Jesús a Catalunya. 

L'inici de la temporada de calçots va ser l'excusa perfecte per unir (i reunir) a la gent i celebrar festivament els vincles que es van forjant dins de la Xarxa d'Hospitalitat de Migra Studium.

La Xarxa d'Hospitalitat va néixer el 2017 i ofereix acollida a persones migrades o sol·licitants d'asil en llars acollidores, siguin famílies, comunitats, pisos... D'aquesta manera es generen vincles entre les persones sol·licitats d'asil o migrants i les famílies i comunitats que les reben, compartint vida quotidiana i afavorint que la persona acollida pugui fer passos per a la seva formació, estabilitzar la seva situació i continuar el seu projecte vital.

El maig de 2020, durant el confinament per la pandèmia, el Casal Arrupe es va habilitar com a comunitat hospitalària de la xarxa. Hi conviuen persones acollides, acompanyats per l'entitat i un grup de voluntaris i voluntàries. Des de la seva posada en marxa, més de 40 joves adults hi han residit durant un període d'entre 4-6 mesos. Aquest projecte és possible gràcies a un gran grup de voluntaris que participen en diferents àmbits de la gestió de la casa (compra d'aliments, gestió de bicicletes i ordinadors, manteniment del jardí i de l'hort, etc.) així com en l'acompanyament i vinculació amb les persones acollides. 

En relació a l'acollida, tenen especial importància els dos sopars per setmana que els joves comparteixen amb dos o tres persones voluntàries. És un espai distès en el que voluntaris i joves cuinen junts, sopen i comparteixen una sobretaula amb temps per parlar (i jugar!). D'aquesta manera es dóna continuïtat a la creació d'una cultura hospitalària on tothom acull a la vegada que és acollit.

Els darrers anys, amb tantes persones acollides i tants voluntaris que han passat pel Casal Arrupe, s'han generat imatges boniques com les que ha facilitat la calçotada: retrobaments entre persones que feia temps que no es veien, conèixer noves persones que es sumen al projecte, preparar plegats la taula i el menjar, tastar els calçots per primera vegada... i tot inundat de riures, somriures i alegria.

Trobareu més informació sobre la xarxa d'hospitalitat de Migra Studium aquí.