La Xarxa d'Hospitalitat que impulsa la Fundació Migra Studium i que compta amb la col·laboració del conjunt de la plataforma apostòlica de la Companyia de Jesús a Catalunya, ofereix des de 2017 acollida a persones migrades o sol·licitants d'asil. Ho fa a través de famílies que obren les portes de casa, oferint la pròpia llar, també en comunitats o pisos, on es generen vincles entre les persones sol·licitats d'asil o migrants i les famílies i comunitats que les reben. Tot compartint la vida quotidiana, la persona acollida va fent passos per a la seva formació, estabilitza la seva situació i pot continuar el seu projecte vital.
I forma part d’aquesta quotidianitat incorporar el temps de lleure i les vacances: poder sortir de la ciutat, conviure en altres espais i permetre’s gaudir d’activitats menys habituals. Per això ja fa cinc anys que des de la Xarxa d’Hospitalitat s’organitzen a l’agost uns dies de convivència i natura al Pirineu, al poble de Senet, en una casa cedida pel col·legi Claver de Raimat. Aquest any, durant una setmana, onze persones acollides a la Xarxa, quatre famílies voluntàries i l’equip tècnic de la Xarxa van participar de l’experiència.
Van ser dies per conèixer-se i fer caliu, per fer muntanya, compartir el quotidià i gaudir de l’entorn i la companyia. Durant els matins, les excursions van fer possible conèixer indrets preciosos: el cim del Mulleres, el Llac Redon, els Besiberris, rius i embassaments diversos... I a les tardes, l'espai distès per compartir va permetre generar debats interculturals i interreligiosos molt interessants. Hi va haver moments pels jocs improvisats, per conèixer poblacions com Vielha o Arties, per cuinar plegades, o senzillament per descansar i compartir.
L'agraïment va estar molt present durant l'experiència. Cada vespre, en assemblea, cadascú compartia en una frase, una paraula o en un discurs més llarg com havia viscut el dia i què volia agrair. Sens dubte, un dels moments més especials del dia. En acabar l’estada, el darrer dia, totes les persones que hi van participar valoraven l’experiència expressant també aquest sentiment d’agraïment, sobretot pel contacte amb la natura i per haver-lo pogut compartir amb els companys i companyes.