El jesuïta Agustín Goytisolo, que treballa donant suport a la població més vulnerable a Burkina Faso, acaba de passar uns dies a Barcelona. Goytisolo suma més de 45 anys de dedicació al servei pastoral i a la promoció humana al continent africà. Hem aprofitat la seva visita per recordar amb ell algunes de les experiències viscudes i acostar-nos als projectes en que actualment està implicat.
Va ser destinat al Txad el 1968 amb altres companys jesuïtes com Francesc Cortadellas o Ignasi Anzizu. Les seves primeres experiències van ser en parròquies de zones rurals. "A més de la tasca d'animació de les comunitats cristianes", recorda, "aviat es presenten urgències que obliguen a promoure serveis humanitaris, per exemple, les greus fam dels anys 1984 i 1993". Emergències com aquesta obliguen a projectes que permetin fer front a l'escassetat que es repeteix per la falta de pluges i per mala gestió de les collites. En aquest sentit, el P. Goytisolo ens explica amb satisfacció l'experiència dels graners comunitaris, anomenats també bancs de cereals. "Només diré que si es preparen i organitzen bé, tenen una eficàcia i una durada insospitats. Una carta recent d'una religiosa xilena em donava l'alegria de confirmar-me que a l'est del Txad, a la regió anomenada Guera, on vaig passar 9 anys, els Graners comunitaris són eficients i actius. El 1994 vam començar amb uns deu graners i han arribat a organitzar fins a 200 graners a tota la zona".
Del Txad a Burkina Faso
Agustín Goytisolo treballa ara, des de 2005, a Burkina Faso, un altre dels països que forma part de la Província d'Àfrica Occidental de la Companyia de Jesús, que compta amb 250 jesuïtes a 10 països de parla francesa. Allà dirigeix el Centre d'Espiritualitat "PAAM Yôodo", situat a la capital, Ouagadougou. Es tracta d'un centre amb capacitat per acollir 80 persones i que organitza exercicis, recessos, trobades de grups, etc. En definitiva, tal i com ens explica, "és un servei important per a una Església -la" burkinabé"- jove i que va creixent, en nombre però també en necessitats".
El centre es troba a la perifèria d'una ciutat d'uns dos milions d'habitants, en un gran barri sense aigua, electricitat i altres serveis essencials, cosa que obliga a atendre aquestes necessitats. Per fer front a la pobresa extrema de mares de família, amb molts infants i sense feina, s'han format grups de fins a 80 dones, amb les quals s'ha iniciat, des de 2008, l'experiència d'oferir microcrèdits. Goytisolo la valora de forma molt positiva: "aquestes mares poden donar de menjar a la família, ni que sigui un cop al dia. Saben que el reemborsament és important, per això aquest ha estat del 90 % cada any, el que ens ha permès augmentar una mica el crèdit anual, i donar continuïtat al projecte. Als nens també ajudem amb una petita quantitat per anar a l'escola."
Suport a persones afectades pel VIH -Sida
Un altre dels projectes en què treballen aquests últims anys és l'atenció a les persones portadores del virus VIH. Gran part de la seva tasca és ajudar a que el tractament amb ARV (antiretrovirals) es dugui a terme correctament. "L'eficàcia d'aquestes medicines està condicionada a la continuïtat, i per a molts i moltes és difícil per múltiples raons. Cal una ajuda, sigui en millor alimentació sigui amb un seguiment que mantingui la perseverança."
Al costat de l'acollida, formació i acompanyament, ens explica com ha impulsat també la creació d'un centre d'acollida per a les persones que es troben en una situació de més precarietat. Aquests projectes s'integren a la xarxa AJAN de suport a persones afectades pel VIH, impulsada pels jesuïtes a Àfrica i que, com diu el P. Goytisolo "fa una gran tasca per a aquests més pobres, persones de les perifèries, de les que ens parla sovint el papa Francesc."