Una pregària interreligiosa per la pau des del cor de les creences

El dia 6 de maig, l’Spirituality Team d’ESADE va organitzar una pregària interreligiosa per la pau al món. Vivim en un món travessat per la guerra i la violència, cosa que desperta el desig de construir la pau. Però als creients de diverses religions ens dol profundament que el nom de Déu sigui utilitzat pels poderosos per justificar aquestes guerres. Per això, ens vam reunir per pregar per la pau.

A la cerimònia, persones de diverses creences van compartir textos de la seva pròpia tradició i ens van convidar a pregar per la pau.

Aurélie Glorieux, budista, va llegir i comentar vuit versos del Bodhisattva Langri Tangpa (AD 1054-1123), en què som convidats a l’amor a les persones, al perdó de tota ofensa i a la denúncia de les accions que fereixen els altres. “Quan altres, per gelosia o ira / em facin mal o m’insultin / he de vèncer el meu ego / i oferir-los la victòria.”

Daniela Freund, jueva, va cantar i comentar la pregària “Oseh shalom bimromav”: “Aquell qui fa la pau a les altures / que sigui qui faci la pau / en nosaltres i a Israel. Amén.” És una pregària molt comuna en la litúrgia jueva i es repeteix com un mantra per demanar la pau en cada cor, a Israel i a tota la humanitat.

Zunaira Fatimah, musulmana, va llegir i comentar diverses sures de l'Alcorà en què Al·là convida al perdó i a la pau: una pau que és fruit de la justícia, perquè no hi ha pau veritable sense justícia.

Rita Mota, cristiana, va comentar i llegir una carta fictícia de Santa Clara d’Assís al seu amic Sant Francesc escrita per Bruce David. En aquesta carta, Clara comenta les actituds que els rics i poderosos haurien d’adoptar després de visitar Assís inspirats pel papa Francesc. “Pau, Francesc, pau – això és el que has d’ensenyar! Deixa’ls amb les seves possessions. Deixa’ls mantenir el seu poder mundà. Comparteix amb ells una pau senzilla. Això n’hi ha prou.”

Alberto Gimeno, agnòstic, va llegir i comentar un text del filòsof John Rawls en què afirma: “la pau veritable és resultat d’una relació justa i duradora entre pobles que es respecten mútuament com a lliures i iguals”.

Aquest esdeveniment pren una rellevància especial en el context d’ESADE, una institució reconeguda pel seu marcat caràcter internacional i multicultural. Aquesta mateixa diversitat que trobem a la nostra comunitat és un reflex de la humanitat, i ens convida de forma natural a cercar punts de trobada i a construir ponts, com aquest espai compartit per clamar per la pau.

Al final, Pep Mària SJ va convidar els participants a un moment de silenci per prendre consciència que la nostra petita assemblea representava aquella humanitat diversa unida per un mateix desig. Vàrem cloure la trobada amb un senzill gest de pau entre tots els assistents. Va ser un recordatori que, més enllà de les nostres diferències, ens uneix l’esperança i el compromís amb un món més pacífic.