Ja fa uns anys que un petit grup de jesuïtes viu i treballa a Nador, ciutat a la costa del Marroc, a pocs quilòmetres de la frontera de Melilla.
Aquesta comunitat, de la qual en forma part el jesuïta català Àlvar Sànchez treballa activament en diversos projectes en col·laboració amb l'església diocesana i altres congregacions religioses. Dos dels seus projectes són el Centre Baraka, de formació professional i inserció sociolaboral, i el treball en la Delegació Diocesana de Migracions.
Un treball en el que té un paper destacat l'aportació de joves voluntaris i voluntàries que han decidit oferir el seu temps i talent a l'acompanyament de persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. I entre ells, joves procedents de Catalunya, i en alguns casos, ja amb vincles amb la famíia ignasiana.
És el cas de la Blanca i la Marta, procedents de Lleida i vinculades al col·legi Claver de Raimat i al Casal Loiola de Barcelona. Compten amb formació en pedagogia i això ha fet que puguin posar en marxa una nova activitat: un projecte per als més petits. Des del passat mes d'octubre estan portant a terme un programa d'activitats amb infants de families migrants, d'entre 2 i 6 anys, que es reuneixen en un entorn lúdic i formatiu. Després de rebre un àpat, durant el matí, es combinen jocs, danses, dibuix,...
"L'objectiu no és només que s'entretinguin, sino també oferir-los un espai segur de trobada i relació, afavorint el desenvolupament de les seves capacitats", expliquen la Blanca i la Marta. I és que els infants formen un grup especialment vulnerable dins de la població migrant, ja sotmesa a condicions de vida difícils. "Una iniciativa com aquesta, que obre un nou espai d'acollida, diversió i aprenentatge per als més petits, constitueix un signe d'esperança que ens anima i ens conforta", ens diuen des de la Delegació Diocesana de Migracions.
De Lleida ha arribat també a Nador en Pau, un altre antic alumne del col·legi Claver de Raimat, que col·labora en el Centre Baraka, oferint assistència a les classes d'espanyol i anglès, i ajudant a l'alfabetització de dones i al suport escolar amb els infants.
I en Bernat, amb estudis d'infermeria, ha assumit la responsabilitat de l'espai d'acollida de la Delegació. Es tracta d'una residència temporal per a migrants en situació especialment vulnerable, on també hi col·labora l'Omayma, una joven de Nador que ha, sentit, com els seus companys i companyes, la crida del voluntariat.
No són els únics joves treballant a Nador. L'equip de gestió de la Delegació s'ha vist reforçat amb la tasca que hi està portant a terme una jove murciana, la Resu, gràcies a una beca de l'Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones de Comillas.
I a través d'una altra universitat jesuïta, Deusto, compten amb la col·laboració de l'Anna, procedent de Verona (Italia); ella i la Clara, voluntària del programa VOLPA i natural de Sòria, porten a terme, junt amb una col·lega del Marroc, les tasques de l'equip social.
"Agraïm de tot cor la presència de tots aquests voluntaris i voluntàries, l'aire nou que aporten a la missió de l'Església a Nador i el seu esforç generós i desinteressat", ens expliquen els companys jesuïtes de la comunitat de Nador. "En aquest temps d'Advent, són per a nosaltres un motiu més d'esperança enmig de les dificultats i desafiaments de la Frontera Sud".