A l'inici de curs 2020-2021 la comunitat de jesuïtes ubicada al carrer Palau, al centre de Barcelona, es va renovar per tal d'obrir-se a l’hospitalitat i ajudar a dinamitzar una Comunitat Apostòlica àmplia amb totes les persones que participen a la casa. L’edifici on es troba aquesta comunitat acull també la Fundació Migra Studium i l'Església Nostra Senyora de la Victòria.
Des d’inicis del mes de febrer, Aboubaker Sidiki Kake comparteix vida i espais amb els 5 jesuïtes que formen aquesta comunitat. És un noi de Guinea Conakri que va arribar a Barcelona fa tres anys i parla molt bé tant el castellà com el català. En aquests moments cerca feina per poder ser plenament autònom. Podeu llegir el seu testimoni en aquest article publicat recentment a la revista de l’ACO.
Les comunitats d’hospitalitat van sorgir ja fa uns anys a diferents punts on és present la Companyia de Jesús, amb el desig de compartir com a religiosos, la nostra vida quotidiana amb persones d’origen immigrant que tenen dificultats per garantir el seu dret a un habitatge digne. A Catalunya la comunitat de Bellvitge ja fa quatre cursos que acull persones d’origen immigrant, de la mà del projecte d’hospitalitat de Migra Studium (www.hospitalaris.org). "La seva experiència", explica el superior de la comunitat de Palau, el jesuïta Pau Vidal, "ens ha estat de molta ajuda i inspiració per fer aquest pas".
Una oportunitat per què la nostra vida religiosa es renovi i pugui ser significativa avui
Obrir les portes de les comunitats i conviure amb persones d’origen immigrant ajuda a concretar la Preferència Apostòlica Universal tercera de la Companyia de Jesús, que ens convida a caminar amb els vulnerabilitzats. "Desitgem que aquesta experiència sigui ocasió per renovar la nostra vida espiritual com a seguidors de Jesús, que sempre acollia tothom. Les comunitats d’hospitalitat són també una manera concreta d’anar assajant nous models comunitaris, per tal que la nostra vida religiosa es renovi i pugui ser significativa avui", afirma Pau Vidal.
D’altra banda, la gestació de la Comunitat Apostòlica Palau va prenent ritme. S'ha creat un grup que aplega unes trenta persones, anomenat Fe i Migra, ja fa un any que fa trobades mensuals de pregària. Son espais de profunditat i compartir amb l’objectiu d’alimentar una fe que obra la justícia. En mig d'aquesta Europa en la que molts immigrants estrangers s'hi troben exclosos i amb actituds hostils, el grup de Fe i Migra vol posar rostre humà i cultivar el desig d’encontre i celebrar la diversitat. En aquesta moments, el grup treballa per concretar més passes i consolidar un nucli comunitari prou sòlid, que ajudi a articular més estretament la comunitat de vida, l’obra social i l’església, totes tres realitats presents al carrer Palau.