"Els jesuïtes ahir i avui" és el titular de portada del número de novembre de la revista FOC NOU, que es dedica a la Companyia de Jesús.
Segons el director, Joaquim Gomis, aquest monogràfic pretén "donar a conèixer iniciatives actuals de la Companyia de Jesús, per exemple, en els camps de l'educació o de l'apostolat social que, tot seguint el llarg camí que inicià Ignasi i els seus companys, ara esdevenen noves". La revista inclou diversos articles d'autors jesuïtes o vinculats a la Companyia de Jesús.
Llorenç Puig, director de Cristianisme i Justícia, renuncia d'entrada a fer un resum dels 500 anys d'història dels jesuïtes i signa, en canvi, una síntesi de l'esperit que acompanya la història de la Companyia de Jesús, a partir de la biografia del fundador d'aquesta orde religiosa, Ignasi de Loiola. I és que, segons Puig, "quan Ignasi explica els punts més importants de la seva vida, es veu en la manera com Déu l'havia conduït, una essència del que amararà la història dels jesuïtes". Així, un dels trets que la marcaran la Companyia és "la varietat de missions, llocs, estils, presències; una manera d'estar veritablement en el món, amb totes les seves conseqüències".
Del treball de la Companyia de Jesús en l'àmbit educatiu en parla Pepe Menéndez, director adjunt de Jesuïtes Educació. L'autor situa l'originalitat de la proposta educativa de la Companyia de Jesús en "un procés d'aprenentatge basat en la reflexió i acció", on "el que és important és situar-se en el context de l'aprenent i treballar des de qualsevol etapa de la seva evolució". Menéndez destaca el treball en xarxa com a "una de les eines de treball educatiu més potent de l'educació dels jesuïtes, i de la qual se'n poden beneficiar tantes persones".
El papaer dels jesuïtes en l'acompanyament espiritual és comentat per David Guindulain, consiliari de la comunitat Sant Pere Claver del Clot. Guindulain afirma que "l'acompanyament, a l'estil d'Ignasi de Loiola, parteix de l'acolliment incondicional de l'altre". Per la seva banda, l'actual delegat del sector social dels Jesuïtes de Catalunya, Quim Pons, parla sobre l'acció social de la Companyia de Jesús, que s'inicia ja amb Sant Ignasi i els seus companys, que va fer del servei als pobres i malalts un tret destacat de la seva missió, i que té una de les seves fites importants en la Congregació General 32 de 1975, quan la Companyia declara que totes les seves obres apostòliques han de tenir una dimensió social ineludible i que la promoció de la justícia, brolla de la fe i forma part integrant del mateix anunci.
Finalment, el mateix director de FOC NOU, Joaquim Gomis, que confessa que va ser a prop d'entrar a la Companyia, signa un article sobre "paradoxes jesuítiques" en el que, assegura, intenta anar més enllà de les paradoxes jesuítiques que, fins i tot el pare Arrupe reconeixia i bromejava.
Per llegir alguns dels articles de la revista, o comprar el número, podeu visitar el web de FOC NOU