José Luis Iriberri, counselor de TSI-Turisme Sant Ignasi, i Jordi Ficapal, professor del centre, van participar presentant el Camí Ignasià a les jornades Per Viam "Pilgrimage Routes as Cultural and Religious Tourism in European and Mediterranean Destinations. Sharing Experiences and Best Practices" que es van celebrar a Barcelona i Manresa els dies 9 i 10 de juliol. Durant la conferència, en el marc de les jornades Per Viam, Iriberri va explicar que el Camí "és una nova peregrinació per al segle XXI, i a partir del 2012 té un termini de creixement i estabilització de 10 anys, abans de la celebració dels 500 anys de la sortida de Sant Ignacio cap a Jerusalem".
Una vintena de professionals especialistes en turisme d'universitats, institucions que gestionen rutes religioses, i operadors turístics, entre d'altres, provinents de l'estat espanyol, Itàlia, França, Portugal, Luxemburg i Anglaterra van assistir a aquestes jornades sobre el Camí Ignaciano, durant les quals també van visitar els llocs emblemàtics de l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa i Montserrat. El coneixement sobre el Camí Ignasià per part dels assistents podria representar un pas important perquè el camí rebi el reconeixement oficial del Consell d'Europa com a itinerari cultural europeu.
José Luis Iriberri va situar l'origen del projecte del Camí Ignasià la iniciativa de tres persones que, havent fet la seva pròpia experiència personal de peregrinació a Santiago de Compostel·la i moguts per aquesta experiència, inicien el projecte. Chris Lowney, Jaime Badiola sj, i el mateix José Luis Iriberri sj són els primers impulsors del projecte i des de setembre de 2010 a juny de 2012 han dissenyat la ruta seguint les poques dades que ofereix Ignacio de Loyola en la seva Autobiografia. Entre els objectius més propers, segons Iriberri, és necessari "consolidar la senyalització pròpia del Camí Ignasià i desenvolupar l'allotjament a preus econòmics als pelegrins acreditats. La col·laboració i coordinació entre les cinc autonomies per les quals transcorre el Camí, els governs locals i les administracions intermèdies és necessari a curt termini, per enfocar correctament el Camí, promovent la col·laboració ciutadana".
Així mateix –va comentar- "és necessària la col·laboració de l'Església Catòlica, la Companyia de Jesús, els Benedictins i els Franciscans, que són els responsables dels diferents santuaris i dels centres de culte presents durant el recorregut". José Luis Iriberri va donar molta importància a la possibilitat que, a mig termini, sorgeixin grups de persones que desitgin continuar vinculats amb el Camí, de manera que "serà necessari coordinar la formació d'associacions d'amics del Camí Ignasià que vagin neixent t i la creació de propostes al voltant de l'experiència ignasiana".
Per concloure, va destacar que l'objectiu a llarg termini és "la mobilització de pelegrins per celebrar els 500 anys de la peregrinació d'Ignasi" i estabilitzar a partir d'aquest moment la nova ruta de peregrinació. En aquest sentit, Iriberri també va posar l'accent en la possibilitat de la celebració d'anys jubileus , proposant que vinguessis determinats per la coincidència de la festa de Sant Ignasi (31 de juliol) amb el diumenge.