El divendres 4 de desembre, la sala d’actes de l’escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi de Barcelona acollirà l’actuació de la formació musical Ensamble Moxos. Es tracta d’un grup musical singular, format per una vintena de joves indígenes bolivians d’origen humil, que han aconseguit mantenir i potenciar la tradició musical de l’Amazònia boliviana, evitant la pèrdua d’aquest fenomen cultural, i esdevenint un dels principals exponents artístics de la Bolívia indígena.
El grup combina veus, instruments de corda, de vent i de percussió, que acompanya amb la interpretació de danses populars. El seu repertori està format per obres de l’anomenat barroc jesuític, que és la música que caracteritzà les reduccions jesuítiques del segle XVII, així com per peces de música indígena tradicional.
L’orquestra arriba a Catalunya en el marc d’una gira europea. A Barcelona oferiran un concert obert al públic a l’escola Jesuïtes Sarrià el 4 de desembre, i el dia abans actuaran per als alumnes de l’escola Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka.
La recuperació dels tresors musicals de l’Amazònia
Fa 20 anys semblava que la tradició musical de San Ignacio de Moxos, a l’Amazònia boliviana, s’estava perdent. Per evitar-ho, el 1996 es va crear el Conservatori de Música, sota la supervisió del compositor txec Jiri Sommer, que durant dos anys va anar recuperant el passat musical de les Reduccions jesuítiques de la Chiquitanía i va anar preparant les noves generacions en aquest art.
L’orquestra que actuarà a Barcelona està integrada per joves d’origen molt humil, que gràcies a la música, amb entusiasme i il·lusió, han pogut actuar en alguns dels auditoris més importants del món, com la seu de la UNESCO a Paris, on van ser l’any 2013 en la celebració del reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la festa patronal de San Ignacio de Moxos. La combinació d’instruments de corda i flautes dolces, i l’execució d’obres del barroc jesuític, els ha merescut l’atenció de musicòlegs bolivians i d’arreu del món.
Les Reduccions jesuítiques: l’arrel d’una utopia
Les reduccions jesuïtes són un conjunt d’assentaments de pobles indígenes creats el segle XVII per missioners jesuïtes a les regions frontereres dels territoris sota control espanyol i portuguès, en un espai que abastava parts de l’actual Argentina, Uruguai, Paraguai, Brasil, Bolívia, Perú, Colòmbia i Veneçuela. Constitueixen un dels aspectes més sorprenents de l’evangelització del continent americà.
La vida de les reduccions es caracteritzava per un aleshores inusual respecte a la persona. Els jesuïtes van esdevenir aferrissats defensors dels drets de les comunitats que tenien sota la seva protecció. Les reduccions van ser una experiència innovadora d’organització social, de desenvolupament econòmic i cultural, i de salvaguarda de la llibertat i la dignitat de les persones davant els abusos del sistema colonial. Quasi 200 anys després, el 1768, portuguesos i espanyols, pel Tractat de Límits signat per ambdós països, decideixen definitivament posar fi a l’administració jesuítica sobre les reduccions. El posicionament dels jesuïtes contra l’esclavitud i en favor dels indígenes, tal com presenta la pel.lícula “La Misión”, va ser una de les causes presentades pels detractors de l’obra missionera jesuítica a la regió.
L’escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi i San Ignacio de Moxos
Des de fa més de 15 anys que l’escola Jesuïtes Sarrià, de la xarxa Jesuïtes Educació, manté una estreta col·laboració amb la població boliviana de San Ignacio de Moxos, on impulsa un projecte educatiu. Cada any, durant el mes de juliol, una vintena de joves viatgen a l’Amazònia boliviana on conviuen i comparteixen experiències amb les comunitats de San Ignacio de Moxos. D’altra banda l’escola acull a Barcelona l’orquestra de l’Escola de Música de San Ignacio de Moxos en les seves gires europees.
El concert tindrà lloc a les 19.30h del dia 4 de desembre, a la sala d'actes de l'escola, situada al carrer Carrasco i Formiguera 32 de Barcelona. L'entrada és lliure i el concert compta amb el suport de l'Associació d'Antics Alumnes de Sant Ignasi - Sarrià.