Aquest mes hi ha hagut un tema que ha destacat a tot arreu on miréssim, llegíssim o escoltéssim: els refugiats de Síria. La Fundació Salut Alta de Badalona, entitat del sector social de la Companyia de Jesús, ha volgut compartir la seva reflexió sobre aquest tema, aportant respostes concretes a un pregunta que es formula sovint, però que moltes vegades queda sense respondre: “què puc fer davant d’aquesta situació?”.
En primer lloc, la Fundació Salut Alta, que fa més de 10 anys que treballar donant suport a les famílies del barri, especialment aquelles en una situació més vulnerable, referma el seu compromís de "seguir fent el que fem", és a dir, seguir oferint els serveis del centre obert, reforç escolar, treball amb famílies, lleure educatiu… "Fa anys que treballem perquè les persones que viuen situacions de vulnerabilitat (i aquí incloem molts dels estrangers del nostre barri) tinguin eines per millorar el seu dia a dia i el seu futur. Seguim, doncs, arremangant-nos les mànigues amb la nostra tasca diària!"
En segon lloc, l'entitat assenyala la necessitat de "no perdre de vista que els refugiats sirians no són els únics que arriben al nostre país: ni els únics refugiats, ni els únics que fugen d’una guerra, ni els únics que arriben havent d’abandonar les seves cases i famílies perquè la situació al seu país s’ha tornat insostenible, ni els únics que són víctimes del sistema polític i militar actual que crea conflictes segons interessos econòmics que desconeixem. Per tant, cal ajudar-los com cal ajudar molta altra gent: immigrants sense papers, persones que arriben en pasteres, menors no acompanyats, sense sostre, infants víctimes de la pobresa i de la crisi econòmica…"
D'altra banda, ens conviden també a mantenir-nos ben informats i "buscar les causes d’aquesta arribada de refugiats", els motius i interessos que envolten la guerra de Síria o com està gestionant Europa la crisi de refugiats. Diverses organitzacions publiquen i difonen articles i recursos on podem trobar informació que moltes vegades no es recull als mitjans de comunicació i que ajuda a tenir una visió més àmplia d'aquests conflictes. Ens hi poden ajudar entitats com Cristianisme i Justícia, l’Escola de Cultura de Pau o Justícia i Pau, entre d’altres.
I finalment, des de la Fundació Salut Alta, ens animen a "viure tant des de l’entitat com a nivell individual amb una actitud hospitalària i de bon veïnatge. Poc podrem fer per canviar l’estructura mundial, però sí que podem fer molt canviant el nostre reduït entorn. Ser hospitalaris i acollidors amb les persones que ens trobem en el nostre dia a dia, escoltar els qui ens envolten, informar-nos a nivell de barri de què s’està fent amb la població vulnerable…"
Font: Fundació Salut Alta