"S'està fent una política migratòria basada en l'internament i l'expulsió", ho denunciava aquest dimarts 8 d'abril l'advocat Josetxo Ordóñez, en la presentació de l'informe 2013 sobre la situació als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Ordóñez, que forma part del grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium que visita el CIE de Zona Franca, assegura que s'està produint un abús de l'internament. Ho demostra el fet que pràcticament la meitat dels interns al CIE de Zona Franca durant l'any 2013 no han estat expulsats i, per tant, el seu internament no és justificat, ja que el CIE hauria de rebre només persones que tenen dictada una ordre d'expulsió i estan a l'espera que s'executi.
"Nosaltres volem que es redueixi el nombre de persones privades de llibertat", explica Josetxo Ordóñez, però en canvi, la realitat és que el nombre d'interns està augmentant i els voluntaris s'estan trobant dins dels centres a persones amb situacions objectives d'arrelament. "La tendència que veiem és de més expulsió, més internament i per tant, més patiment", afirma.
En la mateixa línia es va expressar l'advocada del centre Pueblos Unidos de Madrid, Cristina Manzanedo, una de les coordinadores de l'informe 2013, que va confirmar que dins del CIE hi ha moltes persones que ho hi haurien de ser, com gent amb problemes de salut o amb menors a càrrec. Entre les dades recollides a l'informe, preocupa l’elevat nombre d’interns als CIE que compten amb anys de residència i arrelament al nostre país, que no han pogut regularitzar-se o renovar la residència per haver perdut el lloc de treball o no haver aconseguit un contracte legal del seu ocupador. Manzanedo va denunciar que no s'exploren les alternatives a l'internament. L'advocada va parlar també del reglament recentment aprovat que ha de regular el funcionament del CIE i que ha estat una de les demandes que han fet les entitats durant els darrers anys, per evitar les arbitrarietats. Tot i considerar un avenç el fet de disposar per fi d'un reglament, Manzanedo reconeix que compta encara amb mancances importants i que el repte és que realment s'acabi aplicant ja que, de moment, res ha canviat.
Les entitats continuen denunciant les precàries condicions que existeixen en aquests centres, amb necessitats molt bàsiques per cobrir, mancances en assistència legal i sanitària, dificultats per poder visitar els interns i falta de garanties de respecte als drets humans. Margarita García O’Meany, voluntària del grup de visites reconeix que "la realitat que veiem no ens convida a l'optimisme". A través del contacte amb els interns, els voluntaris es troben amb situacions de vulneració de drets fonamentals com la limitació de contacte amb l'exterior, l'anul·lació sobtada de les visites sense cap avís ni justificació, la suspensió de tractaments mèdics i fins i tot denúncies d'abusos i vexacions. "No estem tractant de manera digna tota una sèrie de persones que només estaven buscant la manera de viure millor al nostre país", lamenta. Davant aquesta realitat, la presència de les entitats és sobretot, per a ser testimonis i poder denunciar el què passa, i també per poder acompanyar algunes persones i, en alguns casos, poder ajudar-los a millorar una mica la seva situació.
Josetxo Ordóñez també va voler insistir en la criminalització que s'està fent de persones que no tenen antecedents penals, amb voluntat de justificar tant la seva expulsió com les mesures de control i seguretat durant l’internament. "Se'ls vol mostrar com a delinqüents, quan en realitat són persones pobres".
Durant l’any 2013 més de 1.500 persones han passat pel CIE de Barcelona. El grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium que visita el CIE de la Zona Franca ha realitzat un total de 268 visites per atendre 67 interns. En els últims mesos, en aquest centre s'han produit diversos fets que han posat altre cop de relleu l'opacitat i falta de garanties dels drets humans, els més greus han estat la mort d’un jove armeni el mes de desembre o els maltractaments denunciats per reclusos durant la nit de cap d’any i que actualment s'estan investigant.