La X Jornada de Cooperació de la URL s'ha organitzat en el marc del projecte Aristos Campus Mundus, conjuntament amb les universitats Deusto i Comillas
Aquest dijous 27 de febrer s'ha celebrat a Barcelona la X Jornada de Cooperació de la URL, dedicada, en aquesta ocasió, a l'Índia. La Jornada s'ha iniciat amb una conferència de Jatinder Jit Singh, professor indi del departament de Direcció de Màrqueting d'ESADE-URL. "L'Índia està canviant moltíssim. El que passa aquest any no serà vàlid el següent", ha dit el professor. Després de fer un repàs a la història i el llegat de l'Índia, s'ha centrat en l'economia. I és que l'Índia, com a antiga colònia anglesa, va experimentar un canvi econòmic i cultural després de la independència el 1947. "Les reformes econòmiques al principi no prometien molt ja que la gent tenia por, era molt conservadora i havia molt proteccionisme però després es va liberalitzar econòmicament i l'economia va créixer, juntament amb les millores en la indústria, l'agricultura, la creació d'ocupació..." ha explicat el professor d'ESADE.
"No hi ha una índia sinó moltes índies" ha sintetitzat Jit Singh per explicar la diversitat cultural d'aquest país. Cadascun dels 28 estats és com un propi país, té la seva pròpia llengua (hi ha 22 llengües oficials i 800 dialectes), el seu festival, les seves cerimònies, múltiples religions i les seves danses clàssiques. El professor d'ESADE, expert en màrqueting, ha centrat la seva ponència en la demografia i les oportunitats de consum dels diferents perfils de la població índia. Jit Singh ha finalitzat la seva intervenció assenyalant que, malgrat el ràpid augment de la població, l'economia no està creixent com s'esperava i ha apuntat a altres problemes com l'extrema complexitat de la gestió de la diversitat o la corrupció, en què l'Índia "ocupa el lloc 87 en una llista de 178 països".
Cooperació en acció: exemples d'activitats de cooperació a l'Índia
La Jornada també ha comptat amb una taula rodona de presentació d'experiències de cooperació a l'Índia. Hi han participat Cesar del Valle i Greg Perowne, estudiants de l'MBA FT ESADE-URL, realitzadors de l'“Origin Project” i finalistes del premi internacional Annual Hult Prize, que han presentat la seva iniciativa de llançament d'una empresa social; Celia Muñoz Ortega i Ana Lucena Mérida, d'Entreculturas i Comillas, que han parlat del projecte Índia del programa de voluntariat internacional d'aquesta Universitat; Gipson Varghese, que ha explicat la seva experiència com a doctorand indi a la Universidad de Deusto; i Jaume Sanllorente, fundador i president de Sonrisas de Bombay, i antic alumne de la URL.
El Projecte Aristos Campus Mundus, gran oportunitat per a compartir experiències en cooperació
En rector de la URL, Josep M. Garrell i Guiu, ha subratllat en la seva intervenció que aquesta activitat s'emmarca en l'ideari de la Universitat: "l'esperit solidari, el respecte, l'educació en valors, la preocupació pel proïsme, la inspiració cristiana ... "que és precisament on s'arrelen "els projectes de cooperació per contribuir a la creació d'un món millor, sobretot per a les persones i les comunitats desfavorides". Garrell ha destacat l'oportunitat per compartir experiències sobre cooperació que ofereix el projecte Aristos Campus Mundus, amb les universitats Deusto i Comillas. En el marc de la Jornada també s'ha fet el lliurament dels Premis "Ignacio Ellacuría de Estudios de Interés Social" i "Buenas Prácticas en Cooperación Universitaria para el Desarrollo" que, en la seva primera convocatòria, ha tingut un gran èxit de participació.
Font: Universitat Ramon Llull