La Fundació Migra Studium de Barcelona, centre dels Jesuïtes de Catalunya, està participant aquests dies de forma activa i conjuntament amb altres entitats en diverses accions per tal de denunciar la situació de vulneració dels drets humans que pateixen els interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona.
Les entitats van convocar el cap de setmana una manifestació per denunciar la situació al CIE Zona Franca i també van ser, divendres passat, amb diputats del Parlament de Catalunya que van haver d’entrar al centre en el torn de visites de familiars, ja que se’ls negava la visita institucional. Aquesta mateixa setmana, els dos jutges encarregats del control del centre han exigit mesures per a millorar les condicions dels interns. Entre elles, eliminar les barreres físiques a les sales de visites i ampliar els horaris.
Tot això arriba després de fets dramàtics com la mort d’un jove armeni, el passat 5 de desembre, que encara s’està investigant. Precisament Migra Studium i SOS Racisme han expressat la seva intenció de presentar-se com a acusació popular en aquest cas. L’interès de Migra Studium és, com explica el director de l'entitat Luis Muñoz, “posar de manifest els errors en el sistema que han pogut permetre aquest desenllaç, perquè no oblidem que mentre algú està privat de llibertat, l’Estat és garant de la seva integritat física i de la seva vida”.
Migra Studium, juntament amb la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants, fa més d’un any que va posar en marxa un grup de voluntaris que realitza visites a interns al CIE. D’aquesta manera ha pogut constatar, entre altres coses, les dificultats per a les famílies i organitzacions socials per a visitar als interns, i les limitacions de drets que pateixen.
En els darrers mesos, Migra Studium, a banda de continuar amb la seva tasca d’acompanyament a interns i familiars, ha volgut fer un pas cap a l’acció en incidència. La decisió d’implicar-se també a través d’accions judicials, ens explica José Javier Ordóñez, advocat i membre de Migra Studium, respòn a la voluntat “d’aconseguir transformacions rellevants a la manera de gestionar l’internament”, sobretot arran de la graveta d’alguns fets, com la mort d’una persona. La dificultat a trobar solucions amb la direcció del CIE a demandes sobre el dret de visites, els horaris, etc. és el que va empènyer a l’entitat a presentar diverses queixes i denúncies davant els jutjats de control i vigilància del CIE.
Migra Studium, diu Luis Muñoz, “vol posar de manifest el sofriment innecessari que està causant en moltes persones el pas per aquest tipus d’institucions” ja que una sanció com és la reclusió en un CIE, que hauria de ser excepcional, “s’està utilitzant de forma generalitzada i abusiva”.
Podeu llegir també l'entrevista a Luis Muñoz publicada al web de Migra Studium.