Manu Andueza ens presenta el curs de formació de voluntariat de VOLPA Catalunya

El proper mes de gener començarà una nova edició del curs de formació de voluntariat de llarga durada de VOLPA Catalunya. VOLPA és una organització que té com a missió la promoció de la justícia mitjançant la formació i l’acompanyament de voluntariat, entenent aquest voluntariat com un compromís de transformació de les estructures i actituds socials i culturals que perpetuen les desigualtats entre els pobles. A Catalunya, l'entitat existeix des de 1995, moment des del qual ha portat a terme diverses iniciatives de formació i acompanyament dels voluntaris i voluntàries que han fet experiències a països del Sud.

Manu Andueza, ens explica en aquesta entrevista com és la formació ofereix VOLPA i quina ha estat la seva pròpia experiència com a voluntari.

Com enteneu el voluntariat des de VOLPA? El voluntariat és un estil de viure. És una manera d'estar en aquest món, de participar de la vida, d'una vida descoberta des de la solidaritat.

En què consisteix el curs de formació de VOLPA? El curs consisteix en sis mesos de formació en temes diversos i dos caps de setmana d'apronfundiment en un mateix. És una formació àmplia i inclou aspectes diversos com la salut, l'economia, el mediambient, la cultura, la religió, etc. És així perquè des de l'experiència del voluntariat de llarga durada veiem la necessitat d'una bona formació tant en aspectes concrets de la vida dels països del sud com en elements globals i factors socials i mundials que permeten entendre la situació. Volem oferir una formació que obri possibilitats d'aprofundir en cadascun dels temes i que convidi a la gent a pensar i a ser crítics. El programa del curs d'aquest any es pot consultar aquí.

S’orienta exclusivament al voluntariat internacional? No. És cert que després del curs oferim la possibilitat de fer un voluntariat internacional, però la formació és per a tothom que vulgui plantejar-se el tema del voluntariat i que vulgui formar-se sobre les relacions nord-sud, o també per a persones que estiguin interessades en aquest tema. 

Per què considereu tan important aquesta formació per a qualsevol persona que vulgui fer voluntariat? La nostra experiència és que els voluntaris agraeixen molt aquesta formació i són molts els que, en tornar de l'experiència, ens dónen les gràcies i ens diuen que volen seguir la seva formació i la relació amb l'entitat. 

A banda de les sessions del curs, hi ha després un acompanyament i seguiment a les persones que estan fent l’experiència de voluntariat? Sí, aquest element és fonamental. En finalitzar el curs oferim la possibilitat de fer un voluntariat al sud de llarga durada (dos anys). Les persones interessades comencen un nou procés que con a mínim durarà tant com el curs de voluntariat. A cada persona se li assigna un tutor que treballarà amb ella més personalment tots els aspectes que es consideren necessaris abans de marxar, a més de trobar un lloc per fer el voluntariat. Durant el temps del voluntariat es mantenen aquestes tutories per tal de donar suport a la persona. I a la tornada també hi ha un procés per tal d'ajudar a aterrar de nou al nord i per situar tot el que s'ha viscut i descobert al sud.

Ha canviat en els darrers anys i amb la crisi econòmica l’enfocament del voluntariat? Tot canvia, òbviament. La realitat de les migracions està variant, les relacions també... Tot això fa replantejar el per què, el com,... del voluntariat. però no ha canviat la necessitat de donar resposta al món actual. Al contrari, té més sentit. Tampoc no canvia la necessitat que nord i sud facin un altre món possible i necessari. I l'experiència de vida compartida pot ajudar a dotar d'eines per a la construcció d'aquest món.

Quines són les motivacions de les persones que arriben al curs? Aquesta pregunta és molt interessant, perquè al començament del curs parlem de les motivacions personals. I ho tornem a fer al final. Constatem any rere any que aquestes canvien. No és el mateix el que es diu a l'inici que després de fer el curs. Per això ens agrada dir que, d'entrada, qualsevol motivació és bona. Per tant, jo diria que el curs va dirigit a tothom que vulgui, a tothom que tingui alguna cosa per dins que el fa viure i el fa moure per tal de fer possible aquest altre món que segur és millor.  

Quina és la teva pròpia experiència amb VOLPA? Com la resta de persones que estan a l'equip jo vaig participar del curs, i vaig fer un voluntariat. Concretament, la meva dona i jo vam marxar dos anys a l'Equador. Va ser una experiència que ens va ajudar a créixer, a mirar el món amb altres ulls i desitjar viure des del que havíem compartit i descobert. No diria pas que és un abans i un després perquè tota la vida és un constant procés de descoberta i creixement, però sí afirmo que Equador -i en dir això vull dir el voluntariat, la solidaritat, una altra manera de viure i entendre el món, la justícia, les relacions...- és present cada dia quan m'aixeco i començo una nova jornada, i quan torno al llit, al revisar el dia i valorar la meva fidelitat a allò que Jon Sobrino anomena la realitat més real d'aquest món. Volpa és part de la meva història, perquè és una manera de viure i de ser.

Més informació: www.volpa.org