La Universitat Ramon Llull va acollir el passat 28 de novembre la presentació del llibre “30 años de VIH-SIDA. Balance y nuevas perspectivas de prevención”. L’acte de presentació es va fer de forma simultània a la seu de la Universitat Ramon Llull (Barcelona), la Universitat de Deusto (Bilbao) i la Universitat Pontifícia de Comillas (Madrid) en el marc del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA que té lloc cada any l'1 de desembre.
L’obra, editada pel Dr. Francisco Javier de la Torre, de la Càtedra de Bioètica de la Universidad Pontifícia de Comillas, constitueix el primer projecte d’investigació entre aquestes universitats en l’àrea temàtica dels Valors Socials i l’Ètica. Aquest llibre reuneix en 600 pàgines, organitzades en 30 capítols, la col·laboració de 15 Universitats de 12 països d’arreu del món i s’hi inclou en el projecte Campus d’Excel·lència Internacional Aristos Campus Mundus 2015.
Dels 34 milions de persones que viuen amb la SIDA al món, segons dades d'ONUSIDA 2012, més de 23 milions viuen a l'Àfrica. Tot i que en la majoria de països s'ha vist una reducció de les noves infeccions per VIH-SIDA i ha augmentat el nombre de persones amb accés als tractaments, cal recordar que aquest no arriba a més de 7 milions d'afectats. Per això, les Universitats que participen en aquest projecte insisteixen que cal seguir lluitant per aconseguir l'accés de tota la població als tractaments i incidir en les causes d'injustícia social i desiquilibri econòmic que ho impedeixen.
A Barcelona, la presentació de l’acte acadèmic va anar a càrrec de la Dra. Anna Berga, secretària general de la URL, la Gna. Margarita Bofarull, rscj, presidenta del Patronat de l’Institut Borja de Bioètica (IBB) i Núria Terribas, directora de l’IBB. La taula rodona fa oferir les intervencions dels ponents, Dr. Bonaventura Clotet, director de l’Institut de Recerca de la Sida Irsi-Caixa, que va dissertar sobre el present i futur de la malaltia, les expectatives que hi ha amb les vacunes terapèutiques, i les fases de recerca pre-clínica que són cada vegada més esperançadores; el Dr. Joan Bertran, col·laborador de l’IBB-URL i coautor del llibre que va fer un breu resum del contingut del llibre i del capítol del qual és autor: “Atenció als pacients amb SIDA en fase avançada i terminal en situació de marginació social. 20 anys d’experiència”. Aquest capítol recull l’experiència del seu treball a la Unitat de Cures Pal·liatives del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi i unes consideracions sobre els dilemes ètics en l'atenció a aquests pacients. Finalment, Victòria Saura, treballadora social de la UCP-PSSJD, va aprofundir sobre la situació social del malalts afectats per VIH-SIDA.