Viure millor amb menys

Els propers 21 i 22 d'octubre, el Casal Loiola de Barcelona i el centre d'estudis Cristianisme i Justícia organitzen conjuntament el taller "Aprendre a cuidar la nostra casa comuna", que estarà conduït per José Eizaguirre, escriptor i divulgador sobre ecologia, consum, espiritualitat i estils de vida alternatius.

El model de creixement econòmic, els seus efectes sobre el mediambient i les poblacions més vulnerables ens porten a preguntar-nos quin món deixarem a les generacions futures i si és a les nostres mans fer alguna cosa. El Papa Francesc ha posat aquesta qüestió a debat amb la seva encíclica Laudato Si. I aquest tema serà objecte de treball en aquest taller de dos dies a Barcelona. 

N'és ben conscient José Eizaguirre, que acompanyarà aquest taller i que treballa des de fa temps en aquesta direcció. És autor, entre d'altres d'"Una vida sobria, honrada y religiosa", on presenta una proposta per adoptar un estil de vida alternatiu. Per ell, es tracta, de fer un pas més, per no quedar-se en la preocupació pel medi ambient i el futur del planeta, sinó integrar a la nostra vida hàbits de comportament que no siguin perjudicials per al medi ambient, per altres pobles o per nosaltres mateixos i les generacions futures. "No és una qüestió d'ideologia", assegura Eizaguirre, "sinó de sensibilitat".

Eizaguirre ens porta, doncs, una proposta que insisteix en els hàbits de comportament de les persones, per tal d'abandonar aquells que contribueixen a mantenir un sistema injust. "Arriba un moment que no només no és desitjable més creixement, sinó que resulta perjudicial", afirma, perquè el sistema de producció i consum en el que estem immersos genera, sovint, sofriment per a moltes persones i importants danys al medi ambient. 

Viure millor amb menys

Però això implica deixar de consumir al ritme que ho estem fent i, per tant, admetre algunes "renúncies" que, en canvi, poden ser superades per un estil de vida amb un contacte més directe amb la natura i amb la nostra interioritat, amb menys dependència de les coses materials i més sensibilitat a les necessitats dels altres. "Volem seguir creixent, però en altres dimensions de la vida", explicava Eizaguirre en un article al bloc de Cristianisme i Justícia, "en riquesa de relacions personals, en coneixements i cultura, en sensibilitat i profunditat espiritual, en saviesa de vida". 

El mateix Papa Francesc, a Laudato Si, reforça aquest idea: "la sobrietat que es viu amb llibertat i consciència és alliberadora." 

En la mateixa línia apunta el "paper" publicat recentment pel centre d'estudis Cristianisme i Justícia, "Viure millor amb menys: tretze propostes", on Joan Carrera, jesuïta i membre del grup d'ètica i sostenibilitat de Cristianisme i Justícia descriu tretze valors que poden ajudar a un canvi de mentalitat, a una nova cultura i una nova manera de relacionar-nos amb la natura i amb els altres humans. 

El taller programat aquest mes d'octubre serà una bona oportunitat per a posar-se en actitud de conversió, perquè, com afirma el mateix Eizaguirre "el fet d'endinsar-se en aquest camí és ja una contribució important, com a mínim, per intentar viure en coherència amb els nostres propis valors". 

Informació i inscripcions a info@casalloiola.org